Hoftebrudd, fellesnavnet på brudd i selve lårhalsen og brudd i området ved den lille og store lårbensknute (trochanter minor og major). Disse to bruddtypene forekommer omtrent like hyppig.

Ca. 2/3 av pasientene er kvinner og ca. 2/3 er over 70 år. I yngre aldersgrupper er menn i flertall. Hos eldre forekommer brudd av lårhalsen selv ved moderate fall. Dette skyldes bensvinnet som utvikler seg hos eldre, og særlig hos kvinner etter overgangsalderen (se osteoporose). Hyppigheten av hoftebrudd for menn øker fra 2 per 1000 i aldersgruppen 65 til 69 år til 25 per 1000 i aldersgruppen 85 til 89, og for kvinner fra 4 per 1000 i aldersgruppen 65 til 69 år til 40 per 1000 i aldersgruppen 85 til 89 år. Norge har en av de høyeste forekomstene av hoftebrudd i verden. Det er imidlertid også betydelige forskjeller innad i landet, bruddene forekommer f.eks. langt hyppigere i Oslo enn i Finnmark.

Hoftebrudd skjer ved fall mot hoften, og dette fører til at pasienten ikke klarer å reise seg opp og stå på benet. Benet ligger typisk utadrotert og med en viss forkortning.

Diagnosen stillles ved røntgenundersøkelse, som enkelt vil avsløre bruddet.

Behandlingen er i dag utelukkende operativ. Hensikten med operasjonen er først og fremst å oppnå en stabil situasjon slik at pasienten umiddelbart kan komme opp og belaste benet, enten delvis eller helt. Langvarig sengeleie kan føre til venebetennelse og blodpropp, og i alle fall til en så stor grad av sykelighet at eldre mennesker ikke tåler påkjenningen. Operasjonen består i nagling eller sammenskruing av bruddet, enten med to skruer eller en skrue og stabiliserende plate på utsiden av lårbenet. Hos eldre med lårhalsbrudd kan det være nødvendig å sette inn en hofteprotese (se også hemiprotese) fordi sjansen for komplikasjoner er større ved bruk av skruer.

Mellom 20 og 30 % av pasientene som er operert med skruer for et lårhalsbrudd, får senere komplikasjoner i form av manglende tilheling eller hyppigst henfall av hoftens leddhode (caput femoris) (se ben-nekrose). Dette skyldes at blodforsyningen til leddhodet rives over ved lårhalsbrudd. I slike tilfeller vil pasienten oppleve tiltagende smerter i hoften noen uker til måneder etter selve lårhalsbruddet. Behandlingen er å erstatte leddhodet med protese.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.