Ulykke er samlebetegnelse for en plutselig, uventet og utilsiktet hendelse hvor det kan oppstå personskade. Det skilles mellom utilsiktede hendelser (ulykker) og tilsiktede hendelser (for eksempel terroranslag) i akuttmedisinsk beredskapsarbeid.

Klassifisering

Ulykker kan klassifiseres etter:

  • Sted og omstendighet for ulykken: for eksempel arbeidsulykker / yrkesskader, trafikkulykker / trafikkskader, hjemmeulykker eller ulykker under lek og sportsaktivitet.
  • Årsaksmessig beskrivelse: for eksempel brann- og varmeulykker, dykkeulykker, fallulykker, skredulykker, høyenergiskader, klem- eller knusningsulykker, ulykker forårsaket av elektrisk strøm, gassinhalasjonsulykker, eller alvorlig nedkjøling av kroppen om følge av en ulykke (aksidentell hypotermi).

Skadens størrelse og behandlingen av denne

Skadens størrelse og behandlingen av den avhenger av skademekanismen eller måten skaden oppstår på, det vil si hvilke krefter som påvirker organismen. Om større krefter er i sving, tidligere omtalt som høyenergiskade, vil dette kunne medføre såkalt multitraume. Ved mistanke om alvorlige skader og en uavklart tilstand vil personen ofte tas i mot av et traumeteam på sykehus.

Større personskader kan medføre psykiske påkjenninger både hos personen selv og personene som fremkalte, eller ikke maktet å hindre, ulykken. Noen typer ulykker, først og fremst tragiske dødsulykker, kan også gi hjelpere på ulykkesstedet og ambulansemannskaper psykiske problemer i ettertid. Ofte vil man tilby krisepsykiatri for å forsøke begrense de psykiske skadene. Det er viktig å sørge for et tilbud om hjelp alle involverte personer som har problemer med å bearbeide hendelser i forbindelse med ulykken og som står i risiko for å utvikle posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg