nervus trigeminus

Illustrasjonen viser femte hjernenerve, nervus trigeminus, og dens forskjellige kjerner og grener. De motoriske fibrene er angitt med rødt, og de sensoriske med blått.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Nervus trigeminus er navnet på den femte hjernenerven. Den leder sanseinformasjon til hjernen om smerte, berøring og temperatur fra ansiktshuden, nesen, bihulene, munnhulen og tennene. Den forsyner også tyggemusklene.

Faktaboks

Uttale

trig'eminus

Også kjent som

trillingnerven

Nervus trigeminus består av tre hovedgrener: Det går én gren til øyehulen og panne-skalleregionen (nervus ophtalmicus), én til overkjeveregionen (nervus maxillaris) og én til underkjeveregionen (nervus mandibularis). Disse grenene deler seg igjen i mindre grener som sprer seg over hele ansiktet.

Ansiktsmuskulaturen forsynes av syvende hjernenerve, ansiktsnerven.

Sykdom og skade

Irritasjon av en trigeminusgren kan medføre sterke smerter, trigeminusnevralgi. Disse smertene er ofte spesielt sterke i forsyningsområdet til overkjevenerven (nervus maxillaris) eller i området til underkjevenerven (nervus mandibularis). Smertene kommer gjerne i anfall og varer bare kort tid. De kan utgå fra et bestemt punkt, og av og til kan man fremkalle smertene ved å trykke på dette punktet («triggerpunktet»). Utenom anfallene behøver det ikke å være noen objektive forstyrrelser som kan påvises.

Undersøkelse

Man kartlegger nervus trigeminus ved å undersøke følsomheten i ansiktet og også spesielle refleksbevegelser fra øyets slimhinner og fra hornhinnen. Det gjøres også en motorisk undersøkelse ved at man lar pasienten bite tennene sammen, og man kjenner på tyggemusklene. Dernest lar man pasienten åpne munnen, og kjeven vil bevege seg mot en eventuelt lammet side.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg