Hjerteblokk er en forstyrrelse i den elektrisk impulsledningen i hjertet. Det er flere typer hjerteblokk: SA-blokk, AV-blokk og grenblokk.

Normal elektrisk impulsledning

Den normale hjerterytmen starter i sinusknuten øverst i høyre forkammer, og brer seg ned gjennom forkamrene til atrioventrikulærknuten (AV-knuten), videre ned til hovedkamrene gjennom den tynne His' bunt, og derfra gjennom de to ledningsgrenene, som deles opp og brer seg ut i begge hovedkamrene.

Det friske ledningssystemet har mange reservemekanismer. Hvis sinusknuten svikter, kan ofte pacemakerceller lavt i et forkammer eller i AV-knuten overta, og svikter det her, kan celler i His' bunt, grenene til hovedkamrene eller purkinjefibrene overta. Denne erstatningsrytmen blir langsommere jo lenger nedenfra den kommer.

Inndeling

Man skiller mellom følgende tilstander av hjerteblokk:

  • sinoatrialt blokk (SA-blokk), der impulsledningen er vanskeliggjort på overgangen mellom sinusknuten og forkammeret
  • atrioventrikulært blokk (AV-blokk), der impulsledningen fra forkamrene til hjertekamrene er forsinket eller blokkert
  • grenblokk, der deler av impulsledningen i hjertekamrenes skillevegg er blokkert

Hjertets ledningssystem: impulsene som gir et hjerteslag, kan stoppe opp (blokkeres) i sinusknuten (SA-blokk) eller i AV-knuten (AV-blokk).

.

Symptomer og utvikling

Blokk kan være forbigående, kortvarige, langvarige eller permanente. Hvis det er erstatningsrytme, merkes det sjelden. Noen, men langt fra alle, merker kortvarige pauser. De fleste vil kjenne svimmelhet etter fem sekunders pause, og etter 10–15 sekunders hjertestopp vil man besvime. Lengre pauser kan være dødelige.

Hjerteblokk er en ikke uvanlig årsak til besvimelse hos eldre. Hvis det ikke er korrigerbare årsaker til symptomgivende hjerteblokk, får pasienten som regel en innoperert pacemaker.

Diagnostikk

Diagnosen av de forskjellige former for hjerteblokk stilles med EKG, iblant med vanlig hvile-EKG, men mange hjerteblokk kommer bare av og til, og da trengs langtidsregistrering av EKG med bærbar opptaker eller en innoperert liten rytmeovervåker (ILR – implantable loop recorder).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg