hjerteglykosider

Digoksins effekt på molekylnivå (1), cellenivå (2), vevsnivå (3) og organnivå (4).

Av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).
Revebjelle besøkes av hagehumle, Øydvinstod.
Revbjelle med hagehumle

Artikkelstart

Hjerteglykosider er legemidler brukt til behandling av hjertesvikt og hjerteflimmer i forkammeret (atrieflimmer). Digitalis er et av de vanligste hjerteglykosidene. Hjerteglykosider finnes i naturen i ville planter som revebjelle (Digitalis purpurea L.).

Faktaboks

Også kjent som

digitalisglykosider

Virkning

Hjerteglykosider vil både øke hjertets sammentrekkingskraft og redusere hjertefrekvensen (se også pulsfrekvensen). Hjerteglykosider virker ved å hemme Na-K-ATPasen i membranen hos ulike celler og dermed øke kalsiumnivået i cellene. Ved økt kalsiumnivå i hjertecellene vil hjertet ha økt sammentrekkingskraft. Hjerteglykosidene har også effekt i andre celler. Indirekte fører dette til økt aktivitet i den parasympatiske del av det autonome nervesystemet. Dette er grunnen til at de senker hjertefrekvensen.

Bruk

Digoksintabletter er de eneste hjerteglykosidene som er registrert for bruk i Norge. Frem til 2012 ble også digitoksin brukt, men det ble avregistrert etter lengre perioder med leveringsvansker. Hjerteglykosider brukes lite i forhold til andre legemidler til behandling av hjertesvikt og atrieflimmer.

Bivirkninger

Bivirkningene av digoksin er som regel knyttet til for høy dosering av legemiddelet eller forstyrrelse av saltbalansen i kroppen. Vanlige bivirkninger er kvalme, oppkast, diaré, magesmerter, manglende appetitt, hjerterytmeforstyrrelser, hodepine, tretthet og synsforstyrrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg