hjerteglykosider

Revebjelle besøkes av hagehumle, Øydvinstod.
Revbjelle med hagehumle av . Gjengitt med tillatelse

Digoksins effekt på molekylnivå (1), cellenivå (2), vevsnivå (3) og organnivå (4).

Virkning av digoksin av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS). Gjengitt med tillatelse

Hjerteglykosider er legemidler brukt til behandling av hjertesvikt og hjerteflimmer i forkammeret (atrieflimmer). Digitalis er et av de vanligste hjerteglykosidene. Hjerteglykosider finnes i naturen i ville planter som revebjelle (Digitalis purpurea L.).

Faktaboks

Også kjent som

digitalisglykosider

Virkning

Hjerteglykosider vil både øke hjertets sammentrekkingskraft og redusere hjertets pulsfrekvensen. Hjerteglykosider virker ved å hemme Na-K-ATPasen i membranen hos ulike celler og dermed økt kalsiumnivået i cellene. Ved økt kalsiumnivåi hjertecellene vil hjertet ha økt sammentrekkingskraft.

Bruk

Digoksintabletter er de eneste hjerteglykosidene som er registrert for bruk i Norge. Frem til 2012 ble også digitoksin brukt, men det ble avregistrert etter lengre perioder med leveringsvansker. Hjerteglykosider brukes lite i forhold til andre legemidler til behandling av hjertesvikt og atrieflimmer.

Bivirkninger

Bivirkningene av digoksin er som regel knyttet til for høy dosering av legemiddelet eller forstyrrelse av saltbalansen i kroppen. Vanlige bivirkninger er kvalme, oppkast, diaré, magesmerter, manglende appetitt, hjerterytmeforstyrrelser, hodepine, tretthet og synsforstyrrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg