Digoksins effekt på molekylnivå (1), cellenivå (2), vevsnivå (3) og organnivå (4).

Virkning av digoksin © Deborah Maizels/Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS). Vernet verk

Hjerteglykosider er legemidler brukt til behandling av hjertesvikt og hjerteflimmer i forkammeret (atrieflimmer). Digitalis er et av de vanligste hjerteglykosidene. Hjerteglykosider finnes i naturen i ville planter som revebjelle (Digitalis purpurea L.).

Hjerteglykosider vil både øke hjertets sammentrekkingskraft og redusere hjertets pulsfrekvensen. Hjerteglykosider virker ved å hemme Na-K-ATPasen i membranen hos ulike celler og dermed økt kalsiumnivået i cellene. Ved økt kalsiumnivå i hjertecellene vil hjertet ha økt sammentrekkingskraft.

Digoksintabletter er de eneste hjerteglykosidene som er registrert for bruk i Norge. Frem til 2012 ble også digitoksin brukt, men det ble avregistrert etter lengre perioder med leveringsvansker. Hjerteglykosider brukes lite i forhold til andre legemidler til behandling av hjertesvikt og atrieflimmer.

Bivirkningene av digoksin er som regel knyttet til for høy dosering av legemiddelet eller forstyrrelse av saltbalansen i kroppen. Vanlige bivirkninger er kvalme, oppkast, diaré, magesmerter, manglende appetitt, hjerterytmeforstyrrelser, hodepine, tretthet og synsforstyrrelser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.