Legemiddelet digitalis finnes naturlig i planten revebjelle (digitalis purpurea).

Digitalis purpurea av Sue Snell/Wellcome Collection. Gjengitt med tillatelse

Digitalis, legemiddel fremstilt av bladene fra planten Digitalis purpurea (revebjelle), tidligere mye brukt ved hjertesvikt og hjerteflimmer. De aktive stoffene kalles digitalis-glykosider eller hjerte-glykosider. Hjerte-glykosider finnes også i enkelte andre planter, bl.a. strandløk (Urginea maritima), liljekonvall og i en eksotisk gravmyrtlignende plante (strofantus). Rensede digitalisglykosider, først og fremst digoksin, brukes fortsatt i behandlingen av hjertesvikt og atrieflimmer.

I terapeutiske doser øker digitalis hjertets kontraksjonskraft og senker hjertefrekvensen. Virkningen er knyttet til en lett hemning av kalium-natriumpumpen i cellemembranene og er felles for de ulike digitalisglykosidene.

De vanligste bivirkningene av digitalis (kvalme, svimmelhet og synsforstyrrelser) er også knyttet til hemning av kalium-natriumpumpen, og digitalis har derfor lav terapeutisk bredde, dvs. at forskjellen mellom den dosen som gir de ønskede virkningene på hjertet og doser som gir uakseptable bivirkninger, er liten. Behandling med digitalis bør derfor overvåkes nøye, f.eks. ved å kontrollere konsentrasjonen i blodprøver. De ulike glykosidene har forskjellig metabolisme.

Virkningen av digitalis ved ødemer (vanlig ved hjertesvikt) ble først beskrevet på midten av 1700-tallet av den franske legen Jean B. Senac og den engelske legen William Withering. Trolig har digitalis vært kjent som lege- og giftplante lenge før den tid.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. juli 2015 skrev Erling Haugvaldstad

Hvis du nå for eksempel befinner deg langt ute i utmarka, helt alene. Står og ser på en vakker revebjelle. Så kjenner du at noe er galt med hjertet. Hvor mye revebjelle kan du da tygge/spise som førstehjelp? Bare lurer 😊

4. april 2016 svarte Mari Paus

Hei! Vi har desverre ikke en fagansvarlig for dette området for øyeblikket, så vi kan ikke svare på dette spørsmålet nå. Det viktigste er vel at AMK kontaktes. Les eventuelt mer i vår artikkel om brystsmerter: https://sml.snl.no/brystsmerter Mvh. Mari Paus

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.