hjertenevrose

Artikkelstart

Hjertenevrose, eldre navn på en tilstand kjennetegnet ved oftest akutt oppståtte smerter og ubehag i brystregionen, hjertebank, pustevanskeligheter, svimmelhet, hyperventilering og generell sykdomsfølelse som vedvarer. Angst for å dø kan, men behøver ikke forekomme (såkalt non-fearful panic disorder). Utredning hos allmennlege og eventuelt kardiolog påviser ingen hjertesykdom.

Faktaboks

Også kjent som
nervøst hjerte «soldier's heart»

Den vanligste årsaken til hjertenevrose er panikklidelse (med eller uten subjektiv angst), men slike symptomer kan også ses ved andre angstlidelser som generalisert angstlidelse og posttraumatisk stresslidelse. Enkelte ganger kan angst som forekommer ved visse typer biologiske depresjoner forveksles med hjertenevrose. Symptomer forenlig med hjertenevrose kan også forekomme ved hypokondri. Ubehandlet kan angstlidelser som forblir kroniske og ubehandlete over tid øke risiko for utvikling av hjerte-karsykdom. Det er derfor en klar behandlingsindikasjon hvis tilstanden ikke glir over av seg selv.

Behandlingen er primært informasjon om at det ikke foreligger hjertesykdom og påvisning av sammenhengen med stress, bekymringer og belastninger. Ulike former for avspenning kan være aktuelt (anvendt avspenning). Hvis dette ikke er tilstrekkelig kan kognitiv psykoterapi eller legemidler av typen SSRI være effektive. Mange pasienter er imidlertid lite motivert for psykologisk behandling når de har fått beskjed om at det ikke foreligger hjertesykdom.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg