Hjerteruptur er en brist i hjertemuskulaturen, forårsaket av skade eller sykdom, som medfører at blod tømmes ut i hjerteposen (perikardiet). En hjerteruptur fører til akutt hjertetamponade og påfølgende hjertestans.

Mekanismer

Inne i et hjerte som pumper vil det til enhver tid være blod under trykk, og trykket vil være noe høyere i venstre hjertekammer enn i høyre hjertekammer. Uavhengig av årsak vil en brist i hjertemuskulaturen som gjør at blodet trenger igjennom, medføre at man får en akutt blødning ut i hjerteposen. Personen får en hjertetamponade hvor blodet presser hjertet sammen og hemmer pumpefunksjon. Tilstanden krever rask kirurgisk behandling om personen skal ha noen som helst mulighet til å overleve, og selv ved tidlig behandling er dødeligheten høy.

Årsaker

Stikk- eller skuddskader mot hjertet vil kunne skade hjertemuskulaturen og gi hjerteruptur. Personen vil relativt raskt gå i hjertestans.

Hjerteruptur kan inntreffe i forbindelse med et hjerteinfarkt, om hjertemuskulaturen svekkes så mye at den ikke lenger klarer å stå i mot trykket av blod fra innsiden av hjertet. Dette skjer oftest tre til fem dager etter infarktet, men kan også oppstå første døgn.

Hjerteruptur kan også skyldes svulster, infeksjon (endokarditt) eller annen sykdom i hjertet som medfører at hjertemuskulaturen svekkes alvorlig.

Behandling

Hjerteruptur er en livstruende tilstand med høy dødelighet. Av denne grunn har mange sykehus en lav terskel for å raskt åpne brystkassen (torakotomi) hos personer med stikkskader mot brystet og hjertestans. Ved å gjøre dette kan man raskt fjerne blod som har samlet seg rundt hjerteposen, vurdere om skadene på hjertet kan repareres og om mulig gjenopprette blodomløpet.

Om hjerteruptur skjer i forløpet av et hjerteinfarkt eller skyldes annen sykdom må en hjertekirurg vurdere om personen kan tilbys en operasjon innen rimelig tid. Det er ikke sikkert at det er mulig å behandle personen selv om man kommer tidlig til med kirurgisk behandling. Noen ganger kan tilstanden likevel være selvbegrensende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg