perikardiet

Det fibrøse perikardiet ligger ytterst. Deretter kommer to lag med det serøse perikardiet med et væskefylt hulrom mellom. Myokardiet er hjertets egentlige muskellag. Det er kledd på innsiden med endokard.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Perikardiet (hjerteposen) er bindevevsposen som omgir og beskytter hjertet. Selve hjerteposen består av to lag – ett fibrøst og ett serøst.

Faktaboks

Uttale
perikˈardiet
Etymologi
av gresk: peri, ‘omkring’ og kardia, ‘hjerte’
Også kjent som
pericardium perikard hjerteposen

Det fibrøse perikardiet

Det ytterste laget, det fibrøse perikardiet (pericardium fibrosum), består av bindevev som er rikt på kollagen og har lite blodårer i seg. Dette laget er på undersiden festet til mellomgulvets store, sentrale seneplate, slik at hjertet bare i liten grad påvirkes av pustebevegelsene her. Dessuten er hjerteposen festet til brystbenet og øverst til de store blodkarene.

Det serøse perikardiet

Det innerste laget eller bladet som kler innsiden av det fibrøse perikardiet er meget tynt og kalles med en samlebetegnelse for det serøse perikardiet (pericardium serosum). Dette legger seg øverst mot aortaveggen, slår om og kommer også til å dekke mesteparten av hjertets frie overflate. Her betegnes det som epikard. Mellom de to bladene (det serøse perikard og epikard) er det et ganske tynt væskelag som gjør at hjertet kan bevege seg nesten friksjonsfritt i hjerteposen. Begge bladene består av et enkelt, endotellignende cellelag, mesotelet, og fine bindevevsdrag som inneholder tallrike kapillarer.

Rolle i sykdom

Gjennom betennelsesprosesser som revmatisme og tuberkulose, eller ved sykdommer i hjertets omgivelser, kan hjerteposen bli rammet av betennelse (perikarditt). Det kan da også bli økt mengde væske mellom de to serøse lagene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg