Hysteri er et eldre medisinsk begrep som ble brukt for å beskrive dramatiske atferdsmessige reaksjoner eller kroppsplager, ofte forbundet med sterke, synlige og tilsynelatende ukontrollerbare følelser.

I antikken mente man at det bare var kvinner som reagerte slik. Reaksjonens utgangspunkt ble henlagt til livmoren som følge av en ofte iøynefallende sammenheng mellom reaksjonsmønsteret og konflikter med partner.

Ved de såkalte hysteriske nevroser var det smerter, lammelser eller kramper uten at det kunne påvises noen legemlig sykdom. Ved hysteriske personlighetsforstyrrelser var personens atferd preget av en dramatisk, oppmerksomhetssøkende og ofte teatralsk væremåte med tendens til å oppfatte omgivelser og sanseinntrykk sterkt følelsesmessig farget. Bak disse reaksjonsmønstrene og væremåtene mente man at det lå ubevisste konflikter, ofte omkring aggresjon og seksualitet, som personen ikke klarte å løse på en rimelig måte.

Hysteri, hysterisk nevrose og hysterisk personlighetsforstyrrelse er nå fjernet fra offisiell internasjonal diagnostikk i erkjennelsen av at slike reaksjonsmønstre og væremåter kan forekomme både hos kvinner og menn. I stedet har man tatt i bruk kjønnsnøytrale begreper som dissosiativ lidelse og dramatiserende personlighetsforstyrrelse. Disse begrepene gjenspeiler i bedre grad de viktigste kjennetegnene ved de gitte tilstandene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.