Hysteri er et eldre medisinsk begrep som ble brukt for å beskrive dramatiske atferdsmessige reaksjoner eller kroppsplager, ofte forbundet med sterke, synlige og tilsynelatende ukontrollerbare følelser. 

Ved de såkalte hysteriske nevroser var det smerter, lammelser eller kramper uten at det kunne påvises noen legemlig sykdom.

Ved hysteriske personlighetsforstyrrelser var personens atferd preget av en dramatisk, oppmerksomhetssøkende og ofte teatralsk væremåte med tendens til å oppfatte omgivelser og sanseinntrykk sterkt følelsesmessig farget. 

Betegnelsen kommer av et gammelt gresk ord for livmor, i det man i antikken mente at hysteri skyldtes en «vandrende livmor».

På 1700-tallet mente man at lidelsen hadde sitt utspring i nervesystemet, og lidelsen fikk stor oppmerksomhet fra legehold.

På andre halvdel av 1800-tallet  ble den på ny viet stor medisinsk interesse, først gjennom den franske nevrologen Jean-Martin Charcots studier og så gjennom arbeidet til Sigmund Freud. Charcot eksperimenterte med hypnose og suggesjon i studiet av hysteriske pasienter. Freud oppga denne metoden til fordel for metoden med frie assosiasjoner. Han kom til at hysteri ikke var en lidelse i nervesystemet, men at det var en psykologisk reaksjon på bestemte livsbetingelser, som i pasienten typisk ble transformert til kroppslige symptomer. Freud  mente at det lå ubevisste konflikter til grunn, ofte omkring aggresjon og seksualitet, som personen ikke klarte å løse på en rimelig måte.

Betegnelsen var i århundrer særlig forbundet med kvinner, men som medisinsk diagnose ble den på 1700- og 1800-tallet brukt på både kvinner og menn. Under første verdenskrig fant man et lignende symptombilde hos mange soldater som hadde vært ved fronten, såkalt granatsjokk.

Hysteri, hysterisk nevrose og hysterisk personlighetsforstyrrelse er nå fjernet fra offisiell internasjonal diagnostikk.

I stedet har man tatt i bruk kjønnsnøytrale begreper som dissosiativ lidelse og dramatiserende personlighetsforstyrrelse. Disse begrepene gjenspeiler i bedre grad de viktigste kjennetegnene ved de gitte tilstandene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.