Hysteriform personlighetsforstyrrelse var en diagnostisk kategori i diagnosesystemet DSM-II fra 1968. Diagnosesystemet ble endret i 1980 (DSM-III) og navnet (og enkelte kriterier) ble endret til histrionisk personlighetsforstyrrelse. I ICD-10 er den tilsvarende kategorien kalt dramatiserende personlighetsforstyrrelse.

Faktaboks

Også kjent som

hysterisk personlighetsforstyrrelse

Navnebyttet hadde sammenheng med at man ønsket å gjøre personlighetstypen mer kjønnsnøytral. Ordene hysteriform og hysterisk hadde referanse til Sigmund Freuds (og psykoanalysens) begreper om hysteri, hysterisk nevrose og hysterisk karakter. Ordet hysteri er avledet av det greske ordet for livmor, 'uterus', og i antikken mente man at lidelsen hadde sammenheng med at livmoren hadde løsnet fra sitt opprinnelige leie. Freuds teori var at undertrykt seksualitet slo seg ut i kroppslige symptomer (eksempelvis krampeanfall). Kjernen i den hysteriske karakteren var i følge Freud et overdrevent behov for å bli elsket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg