Inkretinsystemet er et hormonsystem som spiller en viktig rolle i reguleringen av blodsukkeret. Det består av inkretinhormonene gastrisk inhibitorisk polypeptid (GIP, glukoseavhengig insulinotropt peptid) og glukagonlignende peptid-1 (GLP-1). Inkretinene bidrar blant annet til økt frigjøring av insulin, og man ser en redusert effekt av disse hormonene ved diabetes type 2.

Normal aktivitet

GIP og GLP-1 produseres i tynntarmen og brytes ned av enzymet dipeptidylpeptidase-4 (DPP-4). GIP gir en økt insulinsekresjon fra betacellene i bukspyttkjertelen (pankreas) etter et karbohydratrikt måltid, og er derfor med på å stabilisere blodsukkeret. Når GLP-1 frigjøres fra tarmen etter et måltid vil det resultere i økt insulinsekresjon fra betacellene og hemmet glukagonsekresjon fra alfacellene. Disse mekanismene er med på å motarbeide et for høyt blodsukker (for høy glukosekonsentrasjon i blodet) etter et måltid.

Diabetes type 2

Ved diabetes har man for høyt blodsukker (hyperglykemi), reduserte inkretineffekter bidrar til dette. Inkretinsystemet er derfor et av flere angrepspunkter i behandlingen av diabetes.

Legemidler

For behandling av diabetes finnes det to typer inkretinmodulatorer på markedet i Norge, GLP-1-analoger (inkretinmimetika) og DPP-4-inhibitorer (gliptiner).

GLP-1-analogene etterligner naturlig GLP-1, og legemidler på markedet i dag er dulaglutid, liraglutid og semaglutid.

Gliptinene hindrer DPP-4 i å bryte ned inkretinene, slik at inkretinene i større grad får utøvd sin blodsukkersenkende effekt. Gliptiner på markedet er linagliptin, saksagliptin, sitagliptin og vildagliptin.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg