Dipeptidylpeptidase-4-hemmere, også kalt DPP-4-hemmere, er en gruppe legemidler som brukes i behandling av diabetes. De hemmer nedbrytningen av kroppens inkretinhormoner, og dette fører til økt insulinutskillelse og lavere blodsukker.

Faktaboks

Også kjent som

gliptiner, DPP-4-hemmere, DPP4-hemmere

Eksempler på preparater som er DPP-4-hemmere er sitagliptin (salgsnavn Januvia), vildagliptin (Galvus), saksagliptin og linagliptin.

Virkemåte

DPP-4-hemmere brukes i behandlingen av diabetes mellitus type 2.

Tarmceller stimuleres ved tilstedeværelse av glukose og skiller ut hormoner til blodomløpet. To av disse er inkretinhormonene glukagonlignende peptid-1 (GLP-1) og glukoseavhengig insulinotropt peptid (GIP). GLP-1 og GIP er peptidhormoner. Disse hormonene har mange effekter, blant annet fører de til økt utskillelse av insulin og redusert utskillelse av glukagon fra bukspyttkjertelen.

GLP-1 og GIP brytes raskt ned av proteasen dipeptidylpeptidase-4 (DPP-4). Dette skjer ved at DPP-4 kløver av to n-terminale aminosyrer i hormonene. Når DPP-4 hemmes av legemidler fører det til at inkretinhormonene forblir lenger i blodomløpet. Dermed får disse homonene lengre virketid. Effekten er et høyere nivå av insulin og et redusert nivå av glukagon. Dette resulterer i et lavere blodsukker.

Bivirkninger

Lavt blodsukker (hypoglykemi), hodepine og øvre luftveisinfeksjoner er vanlige bivirkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg