GLP-1-analoger er legemidler som brukes i behandlingen av diabetes type 2. Disse senker blodsukkeret ved å stimulere utskillelse av insulin og redusere utskillelse av glukagon fra bukspyttkjertelen.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for glukagonlignende peptid-1

Virkning

Påvirkning på utskillelse av insulin

GLP-1 er et hormon som normalt produseres i ulike deler av tarmen. Sammen med andre hormoner som insulinotropt peptid (GIP) regulerer det blodsukkeret. Når man spiser, frigjøres GLP-1 til blodet og dette stimulerer utskillelsen av insulin fra bukspyttkjertelen.

GLP-1 blir raskt brutt ned av enzymet DPP-4 (dipeptidyl peptidase-4). GLP-1 har en halveringstid på kun ett til to minutter, noe som vil si at etter ett til to minutter er halvparten av alle GLP-1-molekylene brutt ned. GLP-1-analoger er kunstig fremstilte stoffer som virker på samme måte som GLP-1, men de er mer stabile og tar lenger tid å bryte ned enn kroppens egne GLP-1. Analogene har derfor lengre virketid.

Påvirkning på matinntak

GLP-1 og GLP-1-analoger stimulerer også flere områder av hjernen som er involvert i appetittregulering. Stoffene øker metthetsfølelsen og reduserer sultfølelsen, slik at det blir lettere å spise mindre.

GLP-1 gir også en saktere tømming av mageinnhold, reduserer matinntak og hindrer uhensiktsmessig frigjøring av glukagon etter et måltid. Disse tilleggseffektene medvirker også til at GLP-1-analoger kan føre til vekttap.

Preparater

Eksempler på legemidler innenfor denne gruppen er semaglutid (handelsnavn Ozempic, Wegovy), liraglutid (Victoza) og dulaglutid (Trulicity).

Semaglutid finnes i forskjellige styrker med forskjellig myndighetsgodkjent indikasjon og handelsnavn:

Handelsnavn Dosering Indikasjon Betaling
Ozempic 0,25 til maks 2 mg injeksjon per uke diabetes type 2 tilskudd via blåreseptordningen
Wegovy 2,5 mg injeksjon per uke overvekt og fedme betales av brukeren

Bruk

GLP-1-analoger brukes bare i behandling av diabetes type 2. Denne gruppen er regnet som ett av flere andrevalg i legemiddelbehandlingen av diabetes type 2 etter metformin som er førstevalg i Norge. GLP-1-analoger regnes som likeverdige andrevalg med SGLT2-hemmere, basalinsulin, DPP-4-hemmere og sulfonylurea. Hvilket av disse legemidlene som blir brukt, baseres på en medisinsk vurdering av hver enkelt pasient.

GLP-1-analoger deles inn i langtids- og korttidsvirkende. Langtidsvirkende foretrekkes fordi pasienten da ikke trenger å ta det så ofte. Dulaglutid (Trulicity) er et eksempel på dette.

Semaglutid i dosen 2,4 mg per uke (handelsnavn Wegovy) brukes til behandling av overvekt og fedme hos pasienter med kroppsmasseindeks (BMI) over 30, eller over 27 hos pasienter med minst én vektrelatert tilleggstilstand, for eksempel diabetes, høyt blodtrykk, forhøyet kolesterol, søvnapné og/eller hjerte-karsykdom. Semaglutid i dosen 2,4 mg per uke i kombinasjon med diett og fysisk aktivitet kan gi en vektreduksjon på 12–15 prosent på litt over ett år. En slik vektreduksjon kan gi betydelig forbedring eller tilbakegang av diabetes.

Alle legemidlene innenfor denne gruppen gis som innsprøytinger i underhuden (subkutane injeksjoner).

I 2023 var Ozempic og Wegovy blant de mest omsatte legemidlene i Norge. Økningen i salget tilskrives bruken som vektreduserende legemiddel.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene av GLP-1-analoger er mage- og tarmplager som kvalme, oppkast og diaré. I motsetning til andre legemidler mot diabetes, er det liten risiko for lavt blodsukker (hypoglykemi) ved bruk av GLP-1-analoger så lenge det ikke brukes i kombinasjon med insulin, sulfonylurea eller glinider.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg