GLP-1-analoger

Artikkelstart

GLP-1-analoger er legemidler som brukes i behandlingen av diabetes mellitus type 2. Disse senker blodsukkeret ved å stimulere til økt insulinutskillelse fra bukspyttkjertelen.

Virkning

GLP-1 (glukagonlignende peptid-1) er et hormon som normalt produseres i ulike deler av tarmen. Det er, sammen med andre kroppsegne hormoner, med på å regulere konsentrasjonen av glukose i blodet. Etter inntak av et måltid, vil GLP-1 frigjøres til blodbanen, og dette vil igjen føre til økt utskillelse av insulin fra bukspyttkjertelen.

GLP-1 har en kort halveringstid på kun ett til to minutter grunnet dets nedbrytning av enzymet DPP-4 (dipeptidyl peptidase-4). GLP-1-analoger er syntetiske stoffer som virker på samme måte som GLP-1 (GLP-1-reseptoragonister), men i motsetning til GLP-1 er disse resistente mot nedbrytningen av DPP-4 og derfor har de lenger virketid.

Det har også vist seg at GLP-1 gir en saktere tømming av mageinnhold, reduserer matinntak og hindrer uhensiktsmessig glukagonfrigjøring etter et måltid. Disse tilleggseffektene gjør at GLP-1-analoger kan føre til vekttap.

Preparater

Eksempler på legemidler innenfor denne gruppen er eksenatid (handelsnavn Byetta/Bydureon), liraglutid (Victoza), lixisenatid (Lyxumia) og dulaglutid (Trulicity).

Bruk

GLP-1-analoger brukes kun i behandlingen av diabetes mellitus type 2. Denne gruppen er regnet som ett av flere andrevalg i den medikamentelle behandlingen av type 2 diabetes etter metformin (Glucophage). De regnes som likeverdige andrevalg med SGLT2-hemmere, basalinsulin, DPP-4-hemmere og sulfonylurea. Hvilket av disse legemidlene som blir brukt, baseres på en medisinsk vurdering av hver enkelt pasient.

GLP-1-analoger deles inn i langtidsvirkende og korttidsvirkende. Langtidsvirkende foretrekkes da det er enklere for pasienten med sjeldnere administreringer. Eksenatid (Bydureon) og dulaglutid (Trulicity) er eksempler på disse.

Alle legemidlene innenfor denne gruppen gis som subkutane injeksjoner.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene av GLP-1-analoger er mage- og tarmplager som kvalme, oppkast og diaré. I motsetning til andre legemidler mot diabetes, er det liten risiko for lavt blodsukker (hypoglykemi) ved bruk av GLP-1-analoger så lenge det ikke brukes i kombinasjon med insulin, sulfonylurea eller glinider.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Dungan, K. & DeSantis, A. (2017). Glucagon-like peptide-1 receptor agonists for the treatment of type 2 diabetes mellitus.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg