Intoleransereaksjon er egentlig det å ikke tåle noe. I medisinsk språkbruk brukes det oftest om overfølsomhet mot matvarer (matvareintoleranse) og medikamenter som ikke er allergisk betinget.

Et eksempel er laktoseintoleranse, som skyldes mangel på et enzym som bryter ned melkesukker (laktose). Laktoseintoleranse er ikke det samme som melkeallergi, som har en helt annen mekanisme, der den allergiske reaksjonen skyldes IgE-antistoffer.

Glutenintoleranse er et grensetilfelle. Den skyldes ikke «klassisk» allergi med IgE-antistoffer, men en annen type aktivering av immunsystemet, der reaksjonen delvis er rettet mot eget vev (autoimmunitet). Fordi man også kan ha «klassisk» IgE-avhengig allergi mot gluten, bør man for klarhetens skyld ikke bruke betegnelsen «glutenallergi» om glutenintoleranse og cøliaki.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.