intoleransereaksjon

Intoleransereaksjon er egentlig det å ikke tåle noe. I medisinsk språkbruk brukes det oftest om overfølsomhet mot matvarer (matvareintoleranse) og medikamenter som ikke er allergisk betinget.

Faktaboks

Uttale
ˈintoleransereaksjon
Etymologi
av latin nektende in-, og tolerare, ‘tåle, holde ut’

Et eksempel er laktoseintoleranse, som skyldes mangel på et enzym som bryter ned melkesukker (laktose). Laktoseintoleranse er ikke det samme som melkeallergi, som har en helt annen mekanisme, der den allergiske reaksjonen skyldes IgE-antistoffer.

Glutenintoleranse er et grensetilfelle. Den skyldes ikke «klassisk» allergi med IgE-antistoffer, men en annen type aktivering av immunsystemet, der reaksjonen delvis er rettet mot eget vev (autoimmunitet). Fordi man også kan ha «klassisk» IgE-avhengig allergi mot gluten, bør man for klarhetens skyld ikke bruke betegnelsen «glutenallergi» om glutenintoleranse og cøliaki.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg