Av /Shuttestock. Begrenset gjenbruk

D-vitamin

Artikkelstart

D-vitamin er et fettløselig vitamin som spiller en viktig rolle i kalsium-balansen i kroppen og opprettholdelse av skjelettet. D-vitaminer er sparsomt utbredt i naturen. Fiskelever er den eneste rike kilden, men mange typer fisk og annen sjømat, egg og også soltørket sopp kan inneholde betydelige mengder. D-vitamin kan dannes i huden ved bestråling med ultrafiolett lys, ikke minst når huden eksponeres for direkte dagslys. I store deler av Norge er solintensiteten i vintermånedene for lav til at syntesen er av betydning. Derfor er inntak av mat med D-vitamin spesielt viktig i vinterhalvåret.

Faktaboks

Uttale
d-vitamˈiner

Virkning

D-vitamin spiller en viktig rolle i kalsium-omsetningen i kroppen. Det er nødvendig for at kalsium skal tas opp fra tarmen, det regulerer nivået av kalsium i blodet og bidrar til reabsorpsjon av kalsium i nyrene. D-vitamin har derfor en viktig funksjon i oppbygging og opprettholdelse av skjelettet. D-vitaminmangel hos barn kan føre til rakitt, som i alvorlige tilfeller gir deformasjoner i skjelettet. Mangel på D-vitamin kan også føre til beinskjørhet, spesielt hos eldre.

Gjennom den aktive formen kalsitriol påvirker D-vitamin genekspresjon og celledeling i enkelte celler, blant annet celler assosiert med immunforsvaret.

Anbefalt daglig tilførsel av D-vitamin er 10 μg (mikrogram) for barn og voksne, og 20 μg for eldre.

Struktur

D-vitamin som gruppe er kjemisk sett steroler. De to viktigste typene er de naturlig forekommende ergokalsiferol (vitamin D2) og kolekalsiferol (vitamin D3), men gruppen omfatter også en del andre steroler.

D-vitaminene blir i organismen hydroksylert i karbonatom nummer 1 og 25. Hydroksylert D-vitamin setter i gang syntese av kalsiumbindende proteiner i tarmens slimhinne, som deltar i oppsugingen av kalsium. Hydroksylert D-vitamin er også kalt 1,25-dihydroksykolekalsiferol og kalsitriol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg