D-vitamin

D-vitamin er et fettløselig vitamin som spiller en viktig rolle i kalsium-balansen i kroppen og opprettholdelse av skjelettet. D-vitaminer er sparsomt utbredt i naturen. Fiskelever er eneste rike kilde, men mange typer fisk og annen sjømat, egg og også soltørket sopp kan inneholde betydelige mengder. Vitamin D kan dannes i huden ved bestråling med ultrafiolett lys, ikke minst når huden eksponeres for direkte dagslys. I store deler av Norge er solintensiten for lav i vintermånedene til at syntesen er av betydning. Derfor er konsum av mat med vitamin D spesielt viktig i vinterhalvåret.

Faktaboks

Uttale
d-vitamˈiner

Virkning

Vitamin D spiller en viktig rolle i kalsium-omsetningen i kroppen. Det er nødvendig for at kalsium skal tas opp fra tarmen, det regulerer nivået av kalsium i blodet og bidrar til reabsorpsjon av kalsium i nyrene. Vitamin D har derfor en viktig funksjon i oppbygging og opprettholdelse av skjelettet. D-vitaminmangel hos barn kan føre til rakitt, som i alvorlige tilfeller manifesterer seg ved deformasjoner i skjelettet. Mangel på vitamin D kan også føre til beinskjørhet, ikke minst hos eldre.

Struktur

D-vitamin som gruppe er kjemisk sett steroler. De to viktigste typene er de naturlig forekommende ergocalciferol (vitamin D2) og cholecalciferol (vitamin D3, 1,25-dihydroksyvitamin D2), men gruppen omfatter også en del andre steroler.

Anbefalt daglig tilførsel av vitamin D er 10 μg for barn og voksne, og 20 μg for eldre.

D-vitaminene blir i organismen hydroksylert i karbonatom nr. 1 og 25. Hydroksylert D-vitamin setter i gang syntese av kalsiumbindende proteiner i tarmens slimhinne, som deltar i oppsugningen av kalsium.

D-vitaminet deltar videre i knokkelstoffskiftet og stimulerer absorpsjonen av fosfat i nyrene og tarmen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg