D-vitamin

Artikkelstart

D-vitamin er et fettløselig vitamin som spiller en viktig rolle i kalsium-balansen i kroppen og opprettholdelse av skjelettet. D-vitaminer er sparsomt utbredt i naturen. Fiskelever er den eneste rike kilden, men mange typer fisk og annen sjømat, egg og også soltørket sopp kan inneholde betydelige mengder. Vitamin D kan dannes i huden ved bestråling med ultrafiolett lys, ikke minst når huden eksponeres for direkte dagslys. I store deler av Norge er solintensiteten i vintermånedene for lav til at syntesen er av betydning. Derfor er inntak av mat med D-vitamin spesielt viktig i vinterhalvåret.

Faktaboks

Uttale
d-vitamˈiner

Virkning

Vitamin D spiller en viktig rolle i kalsium-omsetningen i kroppen. Det er nødvendig for at kalsium skal tas opp fra tarmen, det regulerer nivået av kalsium i blodet og bidrar til reabsorpsjon av kalsium i nyrene. Vitamin D har derfor en viktig funksjon i oppbygging og opprettholdelse av skjelettet. D-vitaminmangel hos barn kan føre til rakitt, som i alvorlige tilfeller gir deformasjoner i skjelettet. Mangel på vitamin D kan også føre til beinskjørhet, spesielt hos eldre.

Struktur

D-vitamin som gruppe er kjemisk sett steroler. De to viktigste typene er de naturlig forekommende ergokalsiferol (vitamin D2) og kolekalsiferol (vitamin D3), men gruppen omfatter også en del andre steroler.

Anbefalt daglig tilførsel av vitamin D er 10 μg (mikrogram) for barn og voksne, og 20 μg for eldre.

D-vitaminene blir i organismen hydroksylert i karbonatom nr. 1 og 25. Hydroksylert D-vitamin setter i gang syntese av kalsiumbindende proteiner i tarmens slimhinne, som deltar i oppsugingen av kalsium.

D-vitaminet deltar videre i knokkelstoffskiftet og stimulerer absorpsjonen av fosfat i nyrene og tarmen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg