D-vitamin

D-vitamin, fettløselig vitamin. D-vitaminer er i sin aktive form sparsomt utbredt i naturen, fiskelever er eneste rike kilde, men provitamin D er derimot meget utbredt og overføres til aktivt vitamin ved bestråling med ultrafiolett lys, blant annet i huden.

Faktaboks

Uttale
d-vitamˈiner

Vitamin D er nødvendig for at kalsium skal tas opp fra tarmen, det regulerer nivået av kalsium i blodet og bidrar til reabsorpsjon av kalsium i nyrene. Vitamin D har derfor en viktig funksjon i oppbygging og opprettholdelse av skjelettet. D-vitaminmangel hos barn kan føre til rakitt.

D-vitamin er kjemisk sett steroler og omfatter foruten de naturlig forekommende ergocalciferol (vitamin D2) og cholecalciferol (vitamin D3, 1,25-dihydroksyvitamin D2) en del andre steroler.

Anbefalt daglig tilførsel av vitamin D er 5 μg for voksne og barn over 3 år, 10 μg for små barn, gravide og ammende, og for eldre som er lite ute i sollys.

D-vitaminene blir i organismen hydroksylert i karbonatom nr. 1 og 25. I denne formen utløser de syntese av kalsiumbindende proteiner i tarmslimhinnen som deltar i oppsugningen av kalsium.

D-vitaminet deltar videre i knokkelstoffskiftet og stimulerer absorpsjonen av fosfat i nyre og tarm.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg