Keratolytiske midler er legemidler som har en oppløsende virkning på hudens hornlag. Midlene brukes i behandling av en rekke sykdommer eller tilstander i hudens hornlag, som for eksempel psoriasis.

Faktaboks

Uttale
keratolˈytiske midler
Etymologi
av kerato- og gresk lyein, ‘løse’

Virkning

Keratolytiske midler virker ved å mykgjøre, oppløse og avskalle (eksfoliere) hudens øverste lag, hornlaget, som i stor grad består av keratin. Keratolytiske midler gjør også at hornlaget bevarer fuktigheten.

Bruk

Keratolytiske midler brukes til å behandle sykdommer eller tilstander i overhuden som for eksempel psoriasis, akne eller vorter. Noen keratolytiske midler har fuktbindende egenskap som utnyttes i behandling av tørr hud.

Preparater

Keratolytiske midler inneholder stoffer med keratolytisk effekt. De mest brukte stoffene er salisylsyre, svovel og karbamid (urea). Andre brukte stoffer er for eksempel peroksider, med handelsnavn Epiduo og Basiron, mot behandling av akne.

Bivirkninger

Keratolytiske midler kan gi bivirkninger som svie, kløe og brennende følelse på det stedet de keratolytiske midlene brukes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg