Trinnvis illustrasjon av kirurgisk behandling av pilonidal sykdom
a) Midtlinjen markeres med tusj med pasienten i en nøytral posisjon. b) Kløften eksponeres ved at nates dras ut til sidene med tape. Det lages en tilnærmet elliptisk formet skisse av preparatet som innbefatter den del av midtlinjen som inneholder sinusåpninger. c) Den mediale side av ellipsen åpnes ned til subkutant fettvev. Huden undermineres (1 – 2 mm under dermis) under hele preparatet og i et tilsvarende område på motsatt side. Dypere vevslag røres ikke med unntak av ev. abscesser/håransamlinger som fjernes. d)Tapen som er festet til nates, løsnes slik at kløften lukker seg. Med et lett drag i huden på motsatt side av preparatet kontrollerer man at det er nok hud til å dekke kløften, og skissen justeres om nødvendig. e) Preparatet fjernes ved at den laterale siden av ellipsen skjæres igjennom. f) Det legges inn et dren i bunnen av såret før det lukkes subkutant i to lag med fortløpende resorberbar sutur. Huden lukkes med en fortløpende, intradermal ikke-resorberbar sutur som festes utenfor såret på tre steder og fjernes etter ti dager. Drenet fjernes etter én dag
Av /Tidsskriftet for den norske legeforening.

Kløft-løft teknikk er en kirurgisk teknikk for å behandle sakralcyster. Sakralcyster oppstår i glutealkløften og er en ufarlig, men plagsom sykdom som tradisjonelt sett har hatt dårlige behandlingsresultater.

Faktaboks

Også kjent som

Bascom's operasjon, kirurgi for pilonidalcyste

Det finnes en rekke ulike kirurgiske teknikker for behandling av sakralcyster (også kalt pilonidal sykdom) og disse kan inndeles i to teknikker. Den ene tilnærmingen består av ulike symmetriske/midtlinje-teknikker inkludert vid og smal eksisjon med eller uten primær lukning av såret, mens den andre omhandler ikke-midtlinje og asymmetriske teknikker, inkludert Z-plastikker, rhomboid plastikk (Limberg-lapp), skrå (oblique) eksisjon samt Bascoms og Karydakis’ plastikker.

Indikasjon for kirurgi

Avflatingen av den dype intergluteale kløfte etter kløft-løft-operasjon
Av /Tidsskriftet for den norske legeforening.

Den viktigste indikasjonen for operasjon er symptomer fra pilonidalsykdommen. Gjentakende dannelser av byller med påfølgende rupturer kan være smertefulle for pasienten og gjøre kirurgisk behandling nødvendig.

Sinusene er ofte kolonisert av bakterier. Mange opplever illeluktende og vedvarende pussekresjon som et problem. I tillegg beskriver pasientene hygieniske utfordringer med stadige skift av undertøy eller bruk av absorberende innlegg grunnet pussekresjon.

I tillegg til de hygieniske utfordringene og illeluktende sekret, så kan det være en sosialt belastende tilstand som kan gå ut over trivsel og livskvalitet, noe som fordrer en prioritert tilnærming til behandlingen spesielt hos unge mennesker. Tilstanden helbreder seg sjelden spontant, men rolige faser med lite eller ingen sekresjon kan forekomme og observasjon kan noen ganger være fordelaktig for å avvente en eventuell spontan bedring.

Dagkirurgi

Bascoms operasjon kan utføres dagkirurgisk i lokalanestesi med adrenalin supplert med dyp sedasjon.

Komplikasjoner

Den vanligste komplikasjonen etter Bascoms kløft-løft-operasjon er forsinket primær sårtilheling, mens residivraten er relativt lav.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg