Dagkirurgi er kirurgisk behandling hvor pasienten reiser hjem samme dag som operasjonen blir utført og dermed ikke overnatter på sykehus. Dagkirurgi kan også kalles ambulant kirurgi (ambulatory surgery; outpatient surgery).

Bruk

Dagkirurgi kan utføres både for mindre kirurgisk prosedyrer og for operasjoner som kan kreve større anestesi. En periode med hvile og kvalifisert overvåking etter operasjonen er påkrevd og pasienten må ikke ha øvrige medisinske tilstander som krever medisinsk overvåking.

Innen generell kirurgi er det for eksempel brokkoperasjoner, galleblæreoperasjoner, og operasjoner for åreknuter som utføres som dagkirurgiske inngrep, men en lang rekke inngrep i kirurgiske spesialiteter (generell kirurgi, ortopedi, plastikkirurgi og mer) tilbys nå som dagkirurgiske inngrep.

Utbredelse

Dagkirurgi har fått stor utbredelse etter hvert som det er utviklet mer skånsomme kirurgiske metoder, men også i forståelse av at pasienten raskere kan hjem etter vanlige kirurgisk inngrep. Flere typer inngrep som gjøres med kikkhullskirurgi og introduksjon av sikrere anestesimidler med kortere oppvåkningstid og færre bivirkninger har gjort dagkirurgi mer vanlig.

Dagkirurgi har bidratt til betydelig effektivisering i sykehusvesenet. Mange sykehus har egne avdelinger for dagkirurgi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg