knuterosen

Knuterosen

Knuterosen er en hudsykdom med ømme, røde områder som oftest forekommer på forsiden av leggene.

DermNetNZ.org.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Knuterosen er en hudsykdom som er karakterisert av ømme, varme, blårøde knuter på forsiden av leggene. Unntaksvis kan det oppstå knuter også på andre kroppsdeler, som lår og underarmer.

Faktaboks

Også kjent som

erythema nodosum

Knutene er uttrykk for en immunologisk reaksjon i hudens fettvev (underhuden). Denne typen betennelse kalles for pannikulitt. Fordi betennelsen er lokalisert dypt i huden, vil hudens overflate ikke være affisert, det vil si at det ikke er noen skjelling eller sårdannelse.

Knuterosen kan være knyttet til en lang rekke sykdommer. Utbruddet ledsages av feber, noe påvirket allmenntilstand og høy senkningsreaksjon. Sykdommen går spontant tilbake i løpet av 4–6 uker.

Hudforandringene kan være en immunologisk reaksjon på en infeksjon andre steder i kroppen. Tidligere var knuterosen et vanlig tegn på tuberkulose, men nå er streptokokkinfeksjoner den vanligste årsaken. Andre årsaker kan være yersiniainfeksjoner, sarkoidose og allergisk reaksjon på legemidler.

I mange tilfeller kan det ikke påvises noen underliggende årsak til denne sykdommen, men tilstanden krever utredning for å avdekke eventuelle underliggende sykdommer som kan kreve behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg