Krem er preparater beregnet til bruk på hud og visse slimhinner. De brukes blant annet til å tilføre legemidler til hud eller slimhinner. De har en bløt konsistens og fremstilles som en emulsjon bestående av en blanding av en vandig væske og en fettholdig masse.

Bruk

Kremer brukes til å tilføre fuktighet, legemidler eller andre substanser til hud og slimhinner. Fuktighetskrem, kortisonkrem og solkrem er eksempler på kremer som ofte blir brukt.

Mange legemidler til bruk på hud finnes både som kremer og som mer fettholdige salver eller mindre fettholdige linimenter. Kremer er lettere å vaske bort enn salver. Derfor foretrekkes kremer gjerne i ansiktet og på hudområder som er i kontakt med klær.

Kremer som brukes på slimhinner i nesen, endetarmen eller skjeden kalles henholdsvis nesekrem, rektalkrem og vaginalkrem.

Kjemiske egenskaper

En krem vil ha ulike egenskaper avhengig av om det er vann- eller fettfasen som utgjør ytre fase. Om fettfasen er fordelt som små dråper i en ytre vannfase, vil kremen raskere trekke inn i huden og oppleves mindre klissete. Hvis vannfasen er fordelt i en ytre fettfase, vil kremen oppleves som fetere, mer klissete og den vil trekke langsommere inn i huden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg