Lotion, krem, salve

Mens lotion i stor grad er vandig, er salve veldig fettholdig. Krem er en mellomting.

Lotion, krem, salve
Lisens: CC BY SA 3.0

Salve er et preparat beregnet til å smøre på huden eller noen slimhinner. Ved vanlig temperatur har salve en bløt og halvfast konsistens. Salver fremstilles fra salvegrunnlag som er en homogen, ofte fettbasert, masse.

Faktaboks

Etymologi

fra middelnedertysk salve

Bruk

Salver brukes for å tilføre legemidler eller andre substanser til hud eller slimhinne, eller for å danne et beskyttende lag. Kortisonsalve, sinksalve og stellesalve er eksempler på salver som er mye brukt.

Mange legemidler til bruk på hud finnes både som salver og som mer vannholdige kremer eller linimenter. Salver med høyt innhold av fett beskytter huden mot fuktighet, og hindrer også fordampning av vann fra huden. Disse kan være spesielt gunstig ved sår og tørr hud. Den klissete konsistensen til salver gjør imidlertid at man bør unngå å smøre det på områder som skal i direkte kontakt med klær.

Legemidler som er laget som salver inneholder ett eller flere virkestoff. Vanlige typer virkestoff i salver på det norske markedet er: antibiotika, antiseptika, fungicider (soppdrepende midler), kortikosteroider og lokalbedøvelse.

Salver til bruk i nese, munn, endetarm (rectum) eller skjede (vagina) kalles henholdsvis nesesalve, munnsalve, rektalsalve og vaginalsalve.

Sammensetning

Salver består av et salvegrunnlag som kan være ett stoff eller blanding av flere stoffer. Dette kan være faste fettstoffer, fete oljer, voks, vaselin, lanolin eller vannløselige stoffer som for eksempel makrogoler.

Man skiller mellom følgende typer:

  1. Hydrofobe salver er vanligst. Disse består kun av fettstoffer, de er vannavstøtende og kan bare ta opp en liten mengde vann.
  2. Vann-emulgerende salver består i likhet med hydrofobe salver av en fettbase, men har i tillegg emulgatorer i seg som gjør at salven kan ta opp fuktighet fra huden eller være enklere å vaske av.
  3. Hydrofile salver består av en vannelskende (hydrofil) salvebase som er blandbar med vann. Ofte brukes en blanding av flytende og faste makrogoler (polyetylenglykoler).

Virkestoffet i en salve til medisinsk bruk kan være oppløst i salvegrunnlaget (oppløsningssalve) eller finfordelt som pulverpartikler i salven (suspensjonssalve). Pasta er salve som i inneholder forholdsvis store mengder faste stoffer i form av pulver og derfor har fast konsistens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg