Kymograf er et registreringsapparat med en roterende sylinder, drevet av en motor med konstant hastighet. Sylinderen er kledd med et spesielt papir som én eller flere penner eller spisser kan skrive eller risse kurver på. Apparatet har vært mye brukt i fysiologien til registrering av for eksempel puls, blodtrykk og muskelkontraksjoner.

Faktaboks

Uttale
kymogrˈaf
Etymologi
av gresk ‘bølge’ og -graf

Kymografen var før et mye brukt hjelpemiddel i medisinsk diagnostikk. Ved hjelp av spesiell apparatur registreres røntgenologisk en markert organkonturs bevegelser, for eksempel mellomgulvets under respirasjonen og hjertets under pulsasjonen. Apparatet har særlig vært brukt for å påvise sykdom i hjertemuskulaturen (infarkt) og i hjerteposen (perikarditt), til dels også ved klaffefeil.

Ved elektrokymografi får man ved hjelp av en fotocelle opptegnet pulsasjonskurver, som tillater en mer detaljert analyse av bevegelsene, slik at den kan sammenholdes med et samtidig registrert elektrokardiogram.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg