Lapisstift, historisk fotografi.
Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Lapis er et etsende stoff, og er det samme som sølvnitrat.

Faktaboks

Uttale
lˈapis
Etymologi
latin ‘stein’
Også kjent som
lapis infernalis ('helvetesstein')

Stoffet har kjemisk formel AgNO3 og virker etsende. I dag brukes sølvnitrat hovedsakelig i behandling av neseblødning. Neseblødningen behandles ved å etse det blødende punktet i nesehulens slimhinne med sølvnitrat.

Lapisstift

I tørr form, som lapisstift, brukes sølvnitrat til behandling av vorter og lignende hudproblemer. Lapisstift består av 50 prosent sølvnitrat og 50 prosent kaliumnitrat. Den er dyppet i flytende parafin som et beskyttende vokslag. Stiften selges reseptfritt.

Historikk

Tidligere ble lapis brukt som bakteriedrepende middel i salver til behandling av infiserte hudsår, og alle nyfødtes øyne ble tidligere dryppet med en lapisoppløsning for å forebygge øyebetennelse forårsaket av gonoré.

I sterkere konsentrasjoner og i tørr form, som lapisstift (også kalt helvetesstein), virker stoffet etsende og ble brukt til behandling av overflatiske granulomer, vorter og lignende. Lapis farger huden svart, idet sølvet fraspaltes under lyspåvirkning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg