Baktericider er en fellesbetegnelse for bakteriedrepende stoffer, for eksempel antibiotika, kjemoterapeutika og desinfeksjonsmidler. På grunn av den bakteriedrepende effekten er baktericider mye brukt i behandling av infeksjoner.

Faktaboks

Uttale
baktericˈider

Antibiotika

Bakteriedrepende antibiotika skiller seg fra bakteriostatiske antibiotika ved at de har en fullstendig bakteriedrepende effekt. Bakteriostatiske midler hemmer veksten av bakterier. Bakteriedrepende midler angriper bakterier på ulike måter og omfatter for eksempel betalaktamantibiotika, aminoglykosider og fluorokinoloner

Kjemoterapeutika

Kjemoterapeutika er legemidler som er laget kjemisk og som brukes i behandling av blant annet infeksjonssykdommer og kreftbehandling (kjemoterapi). Disse legemidlene virker bakteriedrepende på grunn av de spesifikke og toksiske effektene de gir.

Bakteriociner

Bakteriociner er bakteriedrepende stoffer som bakterier selv produserer og skiller ut. Dette er en mekanisme bakterier har for å beskytte seg selv og for å slå ut andre konkurrerende organismer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg