Fremmedlegemegranulom

Fremmedlegemegranulom. Pilen peker på det ovale granulomet. Preparatet er histologisk farget med hematoksylin-eosin. Utsnittet til venstre er 10 ganger forstørrelse, til høyre 40 ganger forstørrelse.

Fremmedlegemegranulom
Av .
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Granulom er en liten celleansamling i et vev, hovedsakelig bestående av aktiverte makrofager, også kalt histiocytære celler. Et granulom oppstår som en vevsreaksjon (immunreaksjon) på visse typer betennelser, for eksempel infeksjoner, irritasjoner eller fremmedlegemer i vevet.

Faktaboks

Uttale
granulˈom
Etymologi
latin granula, ‘lite korn’, og gresk -oma, ‘svulst’

Et granulom oppdages som regel som en liten kul i huden eller på et røntgenbilde, og de kan mistenkes for å være for eksempel kreft. Men granulom er imidlertid en helt godartet vevsreaksjon.

Typer

Crohns sykdom
Granulom i tarmen i forbindelse med Crohns sykdom. HE-farget, 10x og 40x forstørrelse.
Crohns sykdom
Av .
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Sarkoidosegranulom

Granulom i huden i forbindelse med sarkoidose. HE-farget, 10x og 40x forstørrelse.

Sarkoidosegranulom
Av .
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Granulomer kan sees som vevsreaksjon ved flere sykdomstilstander:

Diagnose

Granulomer kan påvises med røntgenbilder eller CT-bilder av lungene hos pasienter med sarkoidose eller tuberkulose. Granulomer kan også oppdages i lever, i hud og i øyet. Diagnosen stilles ved hjelp av en biopsi, det vil si en vevsprøve til mikroskopiundersøkelse. Tilleggsundersøkelser er immunhistokjemisk undersøkelse med markøren for histiocytære celler, CD68, for å synliggjøre granulomet og markører for syrefaste bakteriestaver (FITE eller Ziehl-Neelsens fargemetode).

Behandling

Som regel er det ikke behov for noen spesiell behandling, men tuberkulose må behandles. Ved kronisk granulomatøs betennelse kan man noen ganger prøve antibiotikabehandling. Sarkoidose er oftest selvbegrensende, men må i noen få tilfeller behandles. Granuloma anulare er selvbegrensende og trenger oftest ingen behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg