Lassafeber er en virussykdom som ble beskrevet første gang i Nigeria 1969, og som siden jevnlig har forekommet, dels i form av små epidemier, blant annet i Liberia og Sierra Leone.

Faktaboks

Etymologi
etter byen Lassa i Nigeria

Noen få pasienter har fått diagnosen lassafeber i Europa og USA etter å ha blitt smittet i Afrika. Det er ikke registrert pasienter med lassafeber i Norge, og i den nåværende epidemiologiske situasjonen er risikoen for at pasienter skal dukke opp, heller ikke særlig stor.

Gnagere er reservoaret for viruset. Sykdommen har vært ansett å være svært smittsom, men er ikke så ekstremt smittsomt som man opprinnelig antok. De fleste som smittes av lassafeber får få eller ingen symptomer. Hos det mindretall som utvikler et alvorlig sykdomsbilde, kan man se mange symptomer, med påvirkning av leveren og andre organer. Pasienten kan få blødninger i huden og andre organer, og sykdommen regnes derfor som en viral hemoragisk feber.

Diagnosen stille ved å påvise virus eller ved å vise antistoffer mot virus i blodet. Det antivirale midlet ribavirin har effekt ved sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg