Lassafeber, virussykdom som ble beskrevet første gang i Nigeria 1969, og som siden jevnlig har forekommet, dels i form av små epidemier, bl.a. i Liberia og Sierra Leone.

Noen få pasienter har fått diagnosen lassafeber i Europa og USA etter å ha blitt smittet i Afrika. Det er ikke registrert pasienter med lassafeber i Norge, og i den nåværende epidemiologiske situasjonen er risikoen for at pasienter skal dukke opp, heller ikke særlig stor.

Gnagere er reservoaret for viruset. Sykdommen har vært ansett å være svært smittsom, men er ikke så ekstremt smittsomt som man opprinnelig antok. De fleste som smittes av lassafeber får en subklinisk eller mild sykdom. Hos det mindretall som utvikler et alvorlig sykdomsbilde, kan manifestasjonene være mangslungne med affeksjon av lever og andre organer. Pasienten kan få blødninger i hud og andre organer, og sykdommen regnes derfor som en viral hemoragisk feber.

Diagnosen stille ved å påvise virus eller ved å vise antistoffer mot virus i blodet. Det antivirale midlet ribavirin har effekt ved sykdommen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.