Leverporten illustrert som en stor H. Den venstre stolpen viser furen til ligamentum venosum (øverst) og ligamentum teres hepatis. Den høyre stolpen viser nedre hulvene, vena cava inferior (holdes åpen med pinsetten) og galleblæren. Tverrstolpen viser portvenen, vena portae (størst), samt leverarterien (arteria hepatica) og den felles gallegangen (ductus hepaticus communis). Mellom de øverste stolpene sees lobus caudatus, mellom de nederste lobus quadratus.

Leverporten er et område på leverens bakside hvor dens inngående og utgående kar er samlet. De to inngående blodkarene er leverarterien (arteria hepatica communis), som forsyner leveren med oksygenrikt blod, og portåren (vena portae), som fører fordøyelsesproduktene fra tarmsystemet til leveren. Det utgående karet er den felles gallegangen (ductus hepaticus communis), som forener gallegangene fra høyre og venstre leverlapp. Disse tre karene kalles til sammen for Glissons triade.

Faktaboks

Også kjent som

latin: porta hepatis

Leverporten danner en dyp, tverrgående nisje i leverparenkymet, som her er delvis dekket av et teltlignende bindevevsblad fra tolvfingertarmen (ligamentum hepatoduodenale). På leverportens venstre side er det en tilsvarende vertikal nisje. Her ligger det runde leverbåndet, ligamentum teres hepatis, som er en gjenstående bindevevsrest etter navlevenen (vena umbilicalis). Den får på oversiden av leverporten betegnelsen ligamentum venosum, som er en tilsvarende rest av det fosterkretsløpet hvor en del av det oksygenrike blodet fra morkaken ble ført forbi leveren og direkte til nedre hulvene.

Også på den høyre siden er det en vertikal fure med to store strukturer: på oversiden nedre hulvene (vena cava inferior), og på undersiden galleblæren (vesica fellea). På denne måten får leverporten utseendet av en 'H'. Mellom alle disse strukturene danner leverens bakside en frembuktning mellom bena på H-en, både på oversiden (lobus caudatus) og på undersiden (lobus quadratus).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg