leverporten

Leverporten illustrert som en stor H. Den venstre stolpen viser furen til ligamentum venosum (øverst) og ligamentum teres hepatis. Den høyre stolpen viser nedre hulvene, vena cava inferior (holdes åpen med pinsetten) og galleblæren. Tverrstolpen viser portvenen, vena portae (størst), samt leverarterien (arteria hepatica) og den felles gallegangen (ductus hepaticus communis). Mellom de øverste stolpene sees lobus caudatus, mellom de nederste lobus quadratus.

Leverporten er betegnelse på et område på leverens bakside hvor dens inn- og utgående blodkar er samlet. Det er to inngående blodkar:

Faktaboks

også kjent som:

porta hepatis (latin)

Leverarterien (arteria hepatica) forsyner leveren med oksygenrikt blod.

Portåren (vena portae) fører med sitt venøse blod fordøyelsesproduktene fra tarmsystemet til leveren.

Utgående fra leverporten er den felles gallegangen (ductus hepaticus communis) som forener gallegangene fra høyre og venstre leverlapp. Disse tre karene kalles til sammen for Glissons triade.

Leverporten danner en dyp, tverrgående nisje i leverparenchymet, som her er delvis dekket av et teltlignende bindevevsblad fra tolvfingertarmen (ligamentum hepatoduodenale). På leverportens venstre side er det en tilsvarende vertikal nisje. Her ligger det runde leverbåndet, ligamentum teres hepatis, som er en gjenstående bindevevsrest etter den embryonale navlevenen (vena umbilicalis). Den får på oversiden av leverporten betegnelsen ligamentum venosum, som er en tilsvarende rest av det embryonale kretsløpet hvor en del av det oksygenrike blodet fra morkaken (placenta) ble ført forbi leveren og direkte til nedre hulvene.

Også på den høyre siden er det en vertikal fure med to store strukturer: på oversiden nedre hulvene (vena cava inferior), og på undersiden galleblæren (vesica fellea). På denne måten får leverporten utseendet av en 'H'. Mellom alle disse strukturene danner leverens bakside en frembuktning mellom bena på H'en, både på oversiden (lobus caudatus) og på undersiden (lobus quadratus).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg