Lipødem er en sykdom med økt fettansamlig i underhudsvevet, hovedsakelig i benene. Den rammer først og fremst kvinner mellom puberteten og menopause. Det er en kronisk tilstand som kan være vanskelig å skille fra fedme og lymfødem, selv om noen kan ha alle tilstandene.

Symptomer

Fettansamlingen i benene er symmetrisk, men involverer ikke føttene. Overkroppen kan ha normal størrelse, mens underkroppen på grunn av fettansamlingen er betydelig større. Symptomene er smerter og gangvansker på grunn av fettansamlinger på innsiden av lårene og knærne.

Årsaker

Årsaken til lipødem er ukjent, men arv og hormoner spiller inn og man har funnet forandringer i lymfeårene og kapillarene og nedsatt motstand i underhudsvevet.

Behandling

Kompresjonsbehandling hos fysioterapeuter med spesialkompetanse innen lymfødembehandling kan redusere smerter. Det er også rapportert at fettsuging kan ha varig effekt på smerter og gangvansker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg