Hjernenerver.

Hjernenerver. Menneskehjernen sett nedenfra, med avskårne hjernenerver.

Av /KF-arkiv ※.

Luktenerven er den første hjernenerven. Den bringer sanseinformasjon fra lukteorganet i nesen til hjernen, slik at vi kan oppfatte og skille mellom forskjellige lukter. Sansecellene er kjemoreseptorer. De ligger i det såkalte luktepitelet i neseslimhinnen (medialt i neseseptum, septum nasi, og lateralt i den øvre nesemuslingen, concha nasalis superior) og reagerer på substanser i den luften som pustes inn.

Faktaboks

Også kjent som

nervus olfactorius

Forløp

De omlag 20 umyeliniserte nervefibrene går fra slimhinnen i nesen gjennom hullene i silbenet (os ethmoidale) til den fortykkede begynnelsen (bulbus olfactorius) på luktenerven, hvor de danner synapser til andre nevron. Noen av nervene går over til motsatt sides bulbus. Hver nerve følger undersiden av hjernen som en streng (tractus olfactorius) på hver side av midtfuren (fissura longitudinalis), og brer seg baktil ut i et trekantet område, trigonum olfactorium, før den går over i hjernens primære luktefelt, area olfactoria, like foran synsnervekrysningen.

Sykdommer

Ved hjerneskade og skallebrudd kan luktenerven skades og føre til tap av luktesansen i forskjellig grad. Dette kalles anosmi eller hyposmi. Man kan få forbigående anosmi/hyposmi også ved en vanlig forkjølelse.

Undersøkelse

Luktenerven undersøkes ved å teste luktesansen. Det må brukes et stoff som ikke er lokalirriterende, og hvert nesebor må prøves for seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg