Lungescintigrafi er en undersøkelse av lungenes blodforsyning og ventilasjon ved hjelp av radioaktivt materiale.

Faktaboks

Uttale

lunges'intigrafi

Etymologi

av latin scintillare, 'funkle', og gresk grafein, 'skrive'

Undersøkelsen brukes i diagnostikken av blodpropper i lungekretsløpet (lungeembolisme), men er nå i stor grad erstattet av CT-undersøkelser med intravenøs kontrast. Lungescintigrafi brukes også før lungeoperasjoner der man er i tvil om pasienten har god nok lungekapasitet til å tåle et inngrep.

Ved perfusjonsscintigrafi får man et inntrykk av blodgjennomstrømningen (perfusjon) i lungene. Radioaktivt merkede stoffer sprøytes inn intravenøst og føres med blodstrømmen via høyre hjertehalvdel til lungeårene. Deretter måles fordelingen av radioaktivitet i lungene. Hvis blodforsyningen er nedsatt i et område, som for eksempel ved lungeembolisme, vil man finne lavere stråling her.

I diagnostikken av lungeembolisme benyttes også ventilasjonsscintigrafi, der pasienten puster inn en radioaktiv gass eller aerosol for å se på fordelingen av ventilasjonsluften i lungene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg