ventilasjons-/perfusjonsscintigrafi

Bildet til venstre viser scintigrafi-bilde etter at en kvinne som bruker p-piller puster inn xenon-gass. Det viser jevn oksygenering av lungevevet. Bildet til høyre viser fordelingen av albumin-bundet technetium som har blitt gitt intravenøst. Her kan man se hvite felter som representerer områder med dårlig blodtilførsel, et tegn på lungeembolisme.

Av /PLoS Medicine Vol. 2, No. 7, e197. doi:10.1371/journal.pmed.0020197.

Artikkelstart

Ventilasjons-/perfusjonsscintigrafi er en nukleærmedisinsk metode for å undersøke lungenes funksjon. Undersøkelsen innebærer dels å vurdere om gassutvekslingen (ventilasjonen) er normal eller avvikende i de to lungene, dels undersøkes om blodforsyningen (perfusjonen) er god i alle avsnitt av hver lunge.

Faktaboks

Etymologi
av ventilasjon, latin perfundere, ‘renne gjennom’, scintillare, ‘funkle’, og gresk grafein, ‘skrive’

Ved perfusjonsscintigrafi tar man i bruk små mengder albuminpartikler som er merket med radioaktivt technetium (99mTc (metastabil, eksitert kjernetilstand)). De radioaktivt merkede albuminpartiklene injiseres i blodet, fanges opp i lungenes kapillarer og viser fordelingen av blodstrømmen i lungene. Samtidig inhalerer pasienten luft med 99mTc-DTPA aerosoler eller små mengder radioaktiv xenon- eller kryptongass for å vise fordelingen av luft i lungene (ventilasjonsscintigrafi).

Metoden kan vise om det er en normal gassutveksling eller sykdomsprosesser i lungene, noe som er viktig når man skal undersøke om det er blodpropper i lungene (lungeembolisme). I dag avklares spørsmålet om lungeemboli raskere og mer presist ved hjelp av CT etter at det er gitt intravenøs kontrastvæske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg