Ventilasjons-/perfusjonsscintigrafi

Bildet til venstre viser scintigrafi-bilde etter at en kvinne som bruker p-piller puster inn xenon-gass. Det viser jevn oksygenering av lungevevet. Bildet til høyre viser fordelingen av albumin-bundet technetium som har blitt gitt intravenøst. Her kan man se hvite felter som representerer områder med dårlig blodtilførsel, et tegn på lungeembolisme.

Av /PLoS Medicine Vol. 2, No. 7, e197. doi:10.1371/journal.pmed.0020197.

Ventilasjons-/perfusjonsscintigrafi er en nukleærmedisinsk metode for å undersøke lungenes funksjon. Undersøkelsen innebærer dels å vurdere om gassutvekslingen (ventilasjonen) er normal eller avvikende i de to lungene, dels undersøkes om blodforsyningen (perfusjonen) er god i alle avsnitt av hver lunge.

Faktaboks

Etymologi
av ventilasjon, latin perfundere, ‘renne gjennom’, scintillare, ‘funkle’, og gresk grafein, ‘skrive’

Ved perfusjonsscintigrafi tar man i bruk små mengder albuminpartikler som er merket med radioaktivt technetium (99mTc (metastabil, eksitert kjernetilstand)). De radioaktivt merkede albuminpartiklene injiseres i blodet, fanges opp i lungenes kapillarer og viser fordelingen av blodstrømmen i lungene. Samtidig inhalerer pasienten luft med 99mTc-DTPA aerosoler eller små mengder radioaktiv xenon- eller kryptongass for å vise fordelingen av luft i lungene (ventilasjonsscintigrafi).

Metoden kan vise om det er en normal gassutveksling eller sykdomsprosesser i lungene, noe som er viktig når man skal undersøke om det er blodpropper i lungene (lungeembolisme). I dag avklares spørsmålet om lungeemboli raskere og mer presist ved hjelp av CT etter at det er gitt intravenøs kontrastvæske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg