Lysbehandling er kontrollert bruk av lys, vanligvis ultrafiolette stråler, eventuelt kombinert med fotoaktive legemidler, i behandling av sykdommer. Fotoaktive legemidler er stoffer som har spesielle virkninger når de utsettes for lys.

Faktaboks

Også kjent som
fototerapi, helioterapi

Bruksområder

Hudsykdommer

Lysbehandling, eller UV-behandling, er særlig brukt i behandling av hudsykdommer som for eksempel psoriasis. Solens ultrafiolette stråler har gunstig effekt på mange hudsykdommer. Behandling av sykdom med sollys kalles også helioterapi.

Gulsott hos nyfødte

lysbehandling
En lettere grad av gulsott hos nyfødte er svært vanlig. Det kan ofte være aktuelt med lysbehandling.
Av .
Lisens: CC BY NC 3.0

Ved gulsott hos nyfødte er det for mye bilirubin i blodet. Synlig lys med bølgelengde 400–520 nanometer øker nedbrytningen av bilirubin. Dette utnyttes derfor i behandlingen av gulsott hos nyfødte ved at barnet blir belyst med en spesiell lampe noen timer i løpet av dagen.

Kreftbehandling

Man kan tilsette celleskadelige legemidler i kreftsvulster og deretter aktivere legemidlene ved hjelp av sterkt lys mot svulstene. Dette benyttes ved blant annet hudkreft.

Psykiatri

Hvitt lys brukes også en del til behandling av lettere psykiske tilstander som depresjon, og da spesielt vinterdepresjon. Personen eksponeres for vanlig hvitt lys gjennom øynene. Det finnes kommersielt tilgjengelige lystavler, men vanlige hvite lysrør har samme virkning.

Eksponeringstid og varighet av behandlingen er blant annet avhengig av lysstyrken, som kan variere fra 2500 lux to timer hver morgen i to uker eller for eksempel 10 000 lux (krever lystavle) i en halv time. Den eksakte virkningsmekanismen for lys i behandling av depresjoner er ukjent, men korrigering av forstyrret døgnrytme antas å være av betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg