Fotodynamisk terapi er en form for behandling hvor et lysfølsomt stoff tas opp i vev og så aktiveres og gjøres giftig for cellene i det vevet ved sterk belysning. Denne typen behandling kan brukes mot enkelte krefttyper og mot sykdommer forårsaket av blodårene i netthinnen.

De aktuelle kjemiske stoffene kan gis på forskjellige måter:

Fotodynamisk terapi som kreftbehandling

Fotodynamisk terapi

Fotodynamisk terapi. Prinsipptegning.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Fotodynamisk behandling brukes særlig ved overflatiske basalcellekarsinomer og solare keratoser i huden. Et kjemisk stoff tas opp i svulsten og blir giftig for kreftcellene ved sterk belysning.

Behandlingen bygger på følgende egenskaper hos de kjemiske stoffene:

  • de tas lettere opp i kreftsvulster enn i normalt vev
  • de danner sterkt reaktive og giftige forbindelser når de absorberer lysenergi
  • de blir selvlysende og viser utbredelsen av svulsten

Årsaken til at stoffene lettere bindes i kreftsvulster, skyldes blant annet at miljøet i svulstene ofte har litt lavere pH enn normalvev, og at lymfedrenasjen fra svulstvev er mindre effektiv.

Det er særlig fotofrin, et porfyrinderivat, som anvendes for fotosensibilisering av kreftsvulster. Det benyttes enten laserlys av egnet bølgelengde og energi, eller sterke lamper med vanlig lys.

Fotodynamisk terapi i oftalmologi

Fotodynamisk terapi mot netthinnesykdommer tar sikte på å ødelegge uønskede, nydannede blodårer. Lysfølsomt stoff gis med injeksjon før behandlingen. Deretter anvendes laser til å aktivere stoffet i blodårene på netthinnen som fører til at disse lukker seg. Behandlingen fører til forbigående økt lysfølsomhet i huden. Sterk sol og lyseksposisjon må derfor unngås i noen dager etter behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg