Marasme er en uttalt kroppslig og mental svekking av kreftene hos barn eller voksne. Årsaken kan være ukjent, eller marasme kan skyldes sult, ervervet sykdom eller medfødt feil.

Faktaboks

Uttale
marˈasme
Etymologi
av gresk marasmos, ‘avkrefting’

Marasme brukes om den sterkt svekkede allmenntilstanden som kan opptre hos spedbarn og småbarn i forbindelse med akutte sykdommer, spesielt er den hyppig etter diaré.

Marasme sees hos spedbarn og eldre barn som utsettes for sterk sult, for eksempel under hungerkatastrofer. Det er særlig lavt kaloriinntak som fører til marasme. Tidligere var oppmerksomheten rettet mot protein som en begrensende komponent i barns kosthold i utviklingsland. Proteinmangel fører til kwashiorkor. I dag har man erkjent at det også finnes blandingsformer, og uttrykket protein-energi-malnutrisjon (PEM) er i dag det vanligst brukte uttrykk. Når marasme sees ved langtkommen kreft, kalles tilstanden ofte kakeksi.

I mange av de fattigste land lider opp mot halvparten av alle barn av underernæring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg