Kwashiorkor
Kwashiorkor er en mangelsykdom hos småbarn. Mangel på proteiner gjør at væske siver ut i bukhulen og gir barna et karakteristisk utseende.
Av /Flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Kwashiorkor er en mangelsykdom hos småbarn forårsaket av langvarig mangel på proteiner. Kwashiorkor brukes i dag først og fremst om barn som er rammet av proteinmangel, mens marasme brukes om tilstander hos barn hvor energiinntaket generelt er altfor lavt.

Faktaboks

Uttale
kwashiˈorkor
Etymologi
fra et ghanesisk språk

Kwashiorkor forekommer hyppigst i Afrika sør for Sahara. Kwashiorkor blir som regel synlig i annet eller tredje leveår, fordi den langvarige ammingen som ofte gjennomføres, beskytter barnet mot proteinmangel i det første leveåret. Sykdomstegnene utløses gjerne av en infeksjon, for eksempel meslinger.

Symptomer og tegn

De viktigste sykdomstegnene og symptomene er veksthemning, skrumping i huden, tarmene og musklene samt fettdegenerering i leveren, som blir forstørret. Huden blir tynn, og det opptrer ofte pigmenttap. Håravfall sees ikke sjeldent.

Det kommer en væskeopphoping (ødem) i kroppen, og buken kan derfor bli stor og oppsvulmet. Diaré og mangel på appetitt er kjennetegnende symptomer som også vanskeliggjør pleie av disse barna, som ofte er meget slappe og uten livslyst. En samtidig mangel på vitamin A kan føre til blindhet.

Behandlingen

Behandlingen går ut på tilførsel av tilstrekkelig proteinrik næring, om nødvendig på tross av eventuell vegring eller motstand. Dessuten må eventuelle infeksjonssykdommer behandles samtidig.

Komplikasjoner

Etter behandlingen kan barnet bli utviklingshemmet og vekstmessig underutviklet. Det gjelder spesielt hvis man kommer seint til med behandling. Dødeligheten ved ubehandlede tilfeller av kwashiorkor er svært høy. Sammen med de andre formene for feilernæring er kwashiorkor direkte eller indirekte årsak til den høye barnedødeligheten i mange fattige land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg