Mentaliseringsbasert terapi er en psykoterapeutisk metode som opprinnelig ble utviklet av den britiske psykiateren Anthony Bateman og den ungarsk-britiske psykiateren Peter Fonagy i London i 1990-årene. Metoden er først og fremst kjent som en effektiv behandling for emosjonelt ustabil (borderline) personlighetsforstyrrelse.

Faktaboks

Uttale

mentalis'eringsbasert terap'i

Også kjent som

MBT, engelsk: mentalization based treatment

Metoden ble tatt i bruk i Norge fra rundt 2008 og etter hvert har mange distriktspsykiatriske sentre (DPS) og andre behandlingsinstitusjoner opprettet egne MBT-team. Utdannelse i MBT gis av Institutt for mentalisering.

Teori

MBT bygger på teorien om mentalisering og at personer med alvorlig personlighetsforstyrrelse preges av svekket mentaliseringsevne. Populært sagt innebærer dette at de ofte vil misforstå andre personer og seg selv og at deres tenkning og forhold til andre mennesker blir for preget av sterke følelser. Dette får negative konsekvenser for egen identitet og stabilitet i livet.

Behandlingsprogram

Et mentaliseringsbasert behandlingsprogram består vanligvis av tre elementer: Det starter gjerne med en pedagogisk gruppe som over elleve ganger gjennomgår grunnleggende følelser, tilknytningsmønstre, mentalisering, mentaliseringssvikt og lignende, samt kartlegger hvordan dette fortoner seg for hver enkelt. Dette følges opp med ukentlig individuell psykoterapi etter MBT prinsipper i minst et år, sammen med gruppeterapi i MBT i inntil to til tre år. En sikter på å fremme personlighetsutvikling (nye egenskaper) og personlighetsintegrering (forene tidligere atskilte deler av personligheten).

MBT har også kommet til anvendelse i behandlingen av antisosial personlighetsforstyrrelse og unnvikende personlighetsforstyrrelse, og ved rusmiddelavhengighet og spiseforstyrrelser der det samtidig forekommer store personlighetsproblemer.

Prinsippene for MBT har også inspirert andre psykoterapimetoder. I praksis vil det være en glidende overgang mellom MBT i en mer streng forstand og mentaliseringsinspirert psykoterapi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Karterud, S., Folmo, E. & Kongerslev, M. (2020). Mentaliseringsbasert terapi (MBT). Oslo: Gyldendal.
  • Karterud, S. (2019). Manual for gruppekurs om personlighet og personlighetsproblemer. Oslo: Gyldendal.
  • Skårderud, F., Sommerfeldt, B. & Robinson, P. (2019). Sult: Mentaliseringsbaserte tilnærminger til spiseforstyrrelser. Oslo: Gyldendal.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg