emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse

Artikkelstart

Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse er en personlighetsforstyrrelse som kjennetegnes ved sterke og svingende følelser (spesielt separasjonsangst og sinne), identitetsproblemer, turbulente og intense mellommenneskelige forhold og en tendens til impulsiv handling uten tanke for konsekvensene. Selvskading er også et kjennetegn, samt hyppige selvmordstanker og selvmordsforsøk. De sistnevnte, og ofte dramatiske symptomene, har ført til mye faglig engasjement for å finne virksomme behandlingsmetoder. I vår tid finnes det flere, mer spesifikke behandlingsmetoder som er effektive ved emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse. Best dokumentasjon har mentaliseringsbasert terapi (MBT) og dialektisk adferdsterapi (DBT), men sannsynligvis har flere metoder som er strukturerte og godt faglig fundert, god effekt. En tidligere behandlingspessimisme er derfor nå snudd til en betinget optimisme.

Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse er den personlighetsforstyrrelsen som har vært gjort til gjenstand for mest forskning på årsaker, fremtredelsesform og behandling.

I engelsk litteratur (DSM-systemet) er den bedre kjent som borderline personlighetsforstyrrelse. Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse er betegnelsen som benyttes i ICD-10. Den er delt i to undertyper hvorav den ene, borderline type, i praksis er lik borderline i DSM-5. Den andre er impulsiv type der det er spesifisert manglende impulskontroll og voldelige utbrudd eller truende adferd, særlig ved kritikk fra andre. Denne oppdelingen i undertyper er forlatt i ICD-11 som omtaler borderline som én kategori.

Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse forekommer hos omtrent 1,2 prosent av befolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg