Meskalin, alkaloid som kan utvinnes fra meksikansk peyotekaktus (Lophophora williamsii) og fra visse andre kaktusarter, foruten at det kan fremstilles syntetisk. Meskalin er et hallusinogent rusmiddel som ikke har funnet noen medisinsk anvendelse.

Meskalinbruk synes å være lite utbredt i Norge.

Meskalin kan påvirke flere forskjellige transmittersystemer i hjernen. Hovedvirkningen synes å være knyttet til påvirkningen av synapser i sentralnervesystemet som benytter serotonin som signalmolekyl. Denne påvirkningen kan forklare virkninger som forvrengning av sanseinntrykk, illusjoner og hallusinasjoner. De siste vil oftest være visuelle (synsinntrykk). Forskjellige sanseinntrykk oppleves å gå over i hverandre, dvs. at man «ser» og «føler» lyder og «hører» synsinntrykk. Tankekontrollen kan forstyrres, og rusbildet kan arte seg som en akutt psykose (sinnssykdom). Andre virkninger er rusfølelse (med hevet stemningsleie, kritikkløshet), nummenhetsfølelse, muskelrykninger, karkontraksjon, rask puls, blodtrykksstigning, utvidelse av pupillene og temperaturstigning.

Meskalin brukes som rusmiddel, vanligvis ved inntak gjennom munnen, men stoffet kan også røykes og injiseres. En vanlig peroral rusdose er på 300–500 mg. Virkningene vil komme i løpet av den første timen, de psykiske virkningene opptrer etter 3–4 timer, og virkningene vil gradvis forsvinne 10–12 timer etter inntak. Virkningen ved gjentatt dosering vil være redusert og kan nærmest forsvinne dersom meskalin brukes flere dager på rad. Flere døgns avholdenhet må til før man kan oppnå virkning av en ny dose meskalin.

Risikoen ved bruk av enkeltdoser meskalin er knyttet til rusvirkningene (ulykker m.m.) og eventuelt mer spesifikt til de endrede sanseopplevelsene og den eventuelt psykotiske tilstanden (bisarre reaksjoner). Voldsbruk og selvpåførte skader er rapportert for meskalinpåvirkede. Rene overdosedødsfall synes ikke å være rapportert for meskalin. Bruk av meskalin i rusøyemed kan føre til utvikling av avhengighet, men dette er ikke særlig utpreget. Gjentatt bruk av meskalin over lengre tid kan knyttes til utvikling av langvarige psykisk syke tilstander, men meskalinets rolle som direkte årsaksfaktor i denne sammenhengen er omdiskutert. Flashbacks kan opptre etter tidligere meskalinbruk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.