Metyldopa er et legemiddel som senker arterielt blodtrykk.

Faktaboks

Også kjent som
alfametyldopa

Virkemåte

Metyldopa er et fenylalaninderivat som omdannes i kroppen til alfametylnoradrenalin. Dette lagres i vesikler i sympatiske nerveterminaler og frigjøres ved nervestimulering.

Alfametylnoradrenalin konkurrerer med noradrenalin, som er kroppens naturlige (ekte) nevrotransmitter i adrenerge nerveterminaler. Alfametylnoradrenalin kalles derfor falsk nevrotransmitter. Frisetting av noradrenalin fører til økt arterielt blodtrykk gjennom stimulerende virkning på postsynaptiske alfa1-adrenerge reseptorer i hjertet og i de glatte muskelcellene i arteriolene, mens frisetting av alfametylnoradrenalin gir mindre stimulering og derved blodtrykksfall. Virkningen kan delvis skyldes at alfametylnoradrenalin påvirker presynaptiske alfa2-adrenerge reseptorer på nerveterminaler i sentralnervesystemet og derved reduserer frisetting av noradrenalin.

Bivirkninger

Metyldopa kan forårsake bivirkninger som ortostatisk blodtrykksfall (fall i blodtrykket med eventuell besvimelsestendens ved overgang fra liggende eller sittende til stående stilling), redusert mental yteevne, hodepine og tretthet. I sjeldnere tilfelle kan alvorlige bivirkninger som leverskade, anemi og neurologiske reaksjoner forekomme.

Anvendelse

På grunn av bivirkningene er metyldopa erstattet med nyere midler med mindre bivirkninger og brukes lite i moderne blodtrykksbehandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg