Ortostatisme er en tilstand som kjennetegnes av svimmelhet og andre symptomer forårsaket av at blodtrykket faller når man reiser seg.

Faktaboks

Uttale
ortostatˈisme
Etymologi
av ortostatisk
Også kjent som
ortostatisk hypotensjon

Diagnose

Klassisk ortostatisme er definert som et vedvarende fall i systolisk blodtrykk (også kalt overtrykket) på 20 millimeter kvikksølv (mmHg) eller mer, i løpet av tre minutter etter endring fra sittende eller liggende stilling til stående stilling. Alternativt kan diagnosen stilles ved et fall i diastolisk blodtrykk (undertrykket) på 10 mmHg eller mer. Ved forsinket ortostatisme kommer blodtrykksfallet senere enn tre minutter. Undersøkelsen gjøres med et blodtrykksapparat på et legekontor, sykehus eller hjemme.

Forekomst

Ortostatisme er en utbredt tilstand. Forekomsten øker med økende alder og er hyppigere forekommende hos pasienter med diabetes. Ortostatisme sees sjelden hos personer under 65 år. Siden symptomene ofte er uspesifikke, er tilstanden underdiagnostisert og oppdages ofte sent.

Symptomer

Symptomene på ortostatisme kan være svimmelhet, ørhet eller en følelse av å skulle besvime i forbindelse med stillingsendring fra liggende til sittende eller stående, men diagnosen kan stilles uavhengig av om pasienten har symptomer. Symptomene forverres ofte i varme omgivelser. I alvorlige tilfeller kan ortostatisme også medføre besvimelse og forårsake fall med påfølgende sår- og bruddskader. Dette er særlig relevant hos eldre. Svimmelhet og besvimelse generelt kan også forårsakes av andre tilstander.

Årsaker

Årsakene til ortostatisme kan være mange, men er hovedsakelig knyttet til forstyrrelser i det autonome nervesystemet eller lavt sirkulerende blodvolum, eventuelt en kombinasjon av disse. Tilstanden kan også utløses og forverres av en rekke legemidler. Siden stive blodårer er en del av den normale aldringsprosessen, rammes eldre hyppigst. Lavt sirkulerende blodvolum skyldes dehydrering eller blodtap. En rekke nevrologiske sykdommer rammer det autonome nervesystemet og medfører en mangelfull sammentrekning av blodårene i nedre del av kroppen, i tillegg til at mindre blod mobiliseres ved en stillingsendring slik at fylningen av hjertet blir utilstrekkelig. Dette forårsaker et lavere hjerteminuttvolum og blodtrykksfall.

Behandling

Behandlingen av ortostatisme består i å korrigere den utløsende årsaken der dette er mulig. Ellers er målet å iverksette tiltak som reduserer plagene. Dosereduksjon eller avslutting av legemidler som forverrer symptomene er ofte første tiltak, i tillegg til generelle anbefalinger om økt inntak av salt og vann for å øke blodvolumet. Det er viktig å være bevisst de typiske situasjonene hvor symptomene oppstår, og lære seg å ta nødvendige forholdsregler. Kompresjonsstrømper kan være nyttig. Fysisk aktivitet kan også lindre symptomer på ortostatisme. I spesielle tilfeller kan enkelte legemidler som reduserer utskillelsen av salt og vann i nyrene være aktuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg