Miotika er legemidler som forårsaker miose, det vil si forsnevring eller forminskning av pupillen. Miotika brukes blant annet i behandling av grønn stær.

Virkemåte

Miotika virker ved å trekke sammen (kontrahere) øyemusklene musculus ciliaris og musculus sphincter pupillae. Musculus sphincter pupillae påvirkes av det parasympatiske nervesystemet og trekker sammen pupillen ved for eksempel sterkt lys. Dette gjør at pupillene forsnevres, noe som vil gi bedre drenasje av kammervann. Et eksempel på miotika er pilokarpin. Dette er øyendråper som brukes ved grønn stær.

Miose kan også fremkalles av en rekke andre legemidler enn de som vanligvis brukes som miotika. Miose er derfor et viktig tegn i diagnostikken av sykdommer i øyet og sentralnervesystemet. Det er også et viktig klinisk tegn ved legemiddelforgiftninger, for eksempel opiater og morfin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg