multidose

Bildet viser en multidoserull, hvor legemidlene er pakket i små poser og deretter rullet sammen.
Av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Artikkelstart

Multidose er maskinell pakking av legemidler i poser (dosetter) til personer som trenger hjelp til å dosere og huske å ta legemidlene sine. Det er med på å sikre riktig legemiddelbruk og å gjøre det enklere for brukeren. Multidose er spesielt nyttig for hjemmesykepleien og på sykehjem.

Faktaboks

Også kjent som
Legemidler pakket i multidose

Pakking

En multidose er en forseglet pose som inneholder legemidlene som skal tas samtidig på et bestemt tidspunkt. Hver pose er merket med hvilke legemidler den inneholder, brukerens navn, dato og tidspunkt for inntak. Multidoseposene utleveres som regel fra apotek og kommer som en remse med poser. Antall poser i hver remse kan variere når det gjelder antall legemidler, doseringer og dager.

Multidoseposene kan også inneholde vitaminer og kosttilskudd. Enkelte medisiner kan av ulike grunner ikke pakkes i multidose. Dette gjelder for eksempel Marevan (warfarin) og antibiotika, eller legemiddelformer som kremer og miksturer.

Bruk

Det er hovedsakelig pasienter i hjemmesykepleien og på ulike omsorgsboliger som bruker multidose, men det benyttes også av sykehjem og privatpersoner. Multidose gjør legemiddelhåndteringen tryggere og bedre organisert, men det krever et godt samarbeid mellom bruker, pleier, lege og apotek for å fungere. Hver dose som sendes ut kontrolleres, dokumenteres og forsegles. I tillegg utnyttes tiden til sykepleiere bedre fordi de bruker kortere tid på legemiddelhåndtering.

Multidose er ikke egnet til pasienter som ofte endrer dosering eller til legemidler som brukes «ved behov».

Utvikling

Utviklingen av multidosesystemet i Norge har vært langsom helt fram tusenårsskiftet. Det ble først introdusert i Drammen tidlig på 1990-tallet. I 2006 var det i Norge cirka 15000 pasienter som fikk legemidler pakket i multidose, men i 2015 var dette blitt femdoblet, viser tall fra Norges Apotekforening.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg