Multidoserull
Bildet viser en multidoserull, hvor legemidlene er pakket i små poser og deretter rullet sammen.
Av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Multidose er maskinell pakking av legemidler i poser (dosetter) til personer som trenger hjelp til å dosere og huske å ta legemidlene sine. Det er med på å sikre bedre etterlevelse og å gjøre det enklere for brukeren. Multidose er spesielt vanlig for brukere i hjemmesykepleien og på sykehjem.

Faktaboks

Også kjent som

Legemidler pakket i multidose

Pakking

En multidose er en forseglet pose som inneholder legemidlene som skal tas samtidig på et bestemt tidspunkt. Hver pose er merket med hvilke legemidler den inneholder, brukerens navn, dato og tidspunkt for inntak. Vanligvis leveres multidoseposene fra apotek til en pasient som mottar medisieringsstøtte fra hjemmetjenesten eller bor på sykehjem. Hver remse med doseposer inneholder tabletter og kapsler for en til to uker.

Multidoseposene kan også inneholde vitaminer og kosttilskudd. Enkelte medisiner kan av ulike grunner ikke pakkes i multidose. Dette gjelder for eksempel Marevan (warfarin) og antibiotika, eller legemiddelformer som kremer og miksturer.

Bruk

Det er hovedsakelig pasienter tilknyttet pleie- og omsorgstjenesten som bruker multidose, for eksempel i hjemmesykepleien, sykehjem eller omsorgsboliger. Multidose gjør legemiddelhåndteringen tryggere og bedre organisert, men det krever et godt samarbeid mellom pasientene, lege, apotek og annet helsepersonell. Hver dose som sendes ut kontrolleres, dokumenteres og forsegles av multidoseleverandøren.

Multidose er lite egnet til pasienter som ofte endrer dosering eller til legemidler som brukes «ved behov».

Utvikling

Multidosesystemet i Norge ble introdusert i Drammen tidlig på 1990-tallet. Bruken har økt kraftig, fra å omfatte cirka 15 000 pasienter i 2006 til over 100 000 i 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg