Musculi intercostales er muskulatur som forbinder ribbeina med hverandre og dekker mellomrommet mellom dem (spatium intercostale).

Faktaboks

Uttale

'interkost'ales

Etymologi

av latin: inter, 'mellom' og costa, 'ribbein'

Også kjent som

intercostalmusklene

Vi skiller mellom ytre (eksterne) og indre (interne) interkostalmuskler.

  • Musculi intercostales externi, elleve på hver side, har en fiberretning som går skrått i retning nedover – fremover, på samme måte som musculus obliquus externus abdominis. Musklene fyller interkostalrommet fra ribbeinas bakre, laterale leddflate (tuberculum costae) og frem til den ventrale ribbeinsbrusken. Derfra dekkes mellomrommet av en bindevevsmembran (membrana intercostalis externa).
  • Musculi intercostales interni dekkes nesten helt av de ytre/eksterne interkostalmusklene. De spalter av en indre del (musculi intercostales intimi), kledd med brysthinne (pleura parietalis), og har fibre som går på skrå i omtrent rett vinkel til de ytre musklene – altså i retning oppover – fremover (på samme måte som musculus obliquus internus abdominis). Mellom internus- og intimus-laget ligger en mellomribbeinsnerve (nervus intercostalis), en arterie (arteria intercostalis posterior) og en tilhørende vene. Ventralt dekker disse musklene interkostalrommet helt frem til brystbeinet (sternum), bakover til ribbeinsvinkelen (angulus sterni). Det siste stykket utfylles av en bindevevsmembran (membrana intercostalis internus).
  • Som en anatomisk variant av de interne musklene forekommer musculi subcostales bak på innsiden av de nederste ribbeina. De har samme fiberretning som disse, men springer over ett til to ribbein.

Den mediale delen av interkostalrommet dekkes derfor bare av ett muskellag – et ytre og et indre, både foran og bak. De eksterne interkostalmusklene hever ribbeina og bidrar til inspirasjonen. De interne senker ribbeina og bidrar til ekspirasjonen.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervi intercostales (T1–T11)
  • Utspring: nedre ribbeinskant
  • Feste: øvre ribbeinskant

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg