Musculus obliquus internus abdominis er en muskel som er del av den laterale magemuskulaturen. Den ligger på hver side av den rette bukmuskelen (musculus rectus abdominis) og er dekket den overliggende musculus obliquus externus abdominis. Den er flat, har vifteform og springer ut fra fascia thoracolumbalis og hoftekammen De bakre muskelfibrene går skrått oppover til nedre kant av de tre nederste ribbeina; fibrene krysser den overliggende musculus obliquus externus abdominis i nesten rett vinkel.

Faktaboks

Uttale

ob'likuus int'ernus abd'ominis

Etymologi

latin: obliquus, 'skrå, skjev'

Også kjent som

den indre skrå bukmuskelen

De midtre fibrene går omtrent horisontalt, mens de nedre fibrene vender nedover mot lyskebåndet (ligamentum inguinale), hvor fibre avspaltes til musculus cremaster sammen med fibre fra musculus transversus abdominis (kan variere). Muskelens ventrale aponevrose spalter seg og inngår som hovedbestanddel av rectusskjeden. På norsk kalles muskelen 'den indre skrå bukmuskelen'.

Ved ensidig kontraksjon bøyer muskelen kroppen til samme side. Ved dobbeltsidig kontraksjon bøyer den kroppen fremover. Den virker som bukpresse og som hjelpemuskel ved forsert ekspirasjon.

Anatomisk nøkkelinformasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg