Herkules, Firenze
Renessansens billedhuggere var særlig opptatt av overflateanatomien, og fremstilte det såkalte "muskelhjørnet" (rød pil) som et slags mannlig ideal. Bildet viser Baccio Bandinellis statue av Herkules og Kakus (ca. 1530) på Piazza della Signoria i Firenze.
Herkules, Firenze
Av .

Musculus obliquus externus abdominis er den største av de brede bukmusklene og har fått sitt navn etter muskelfibrenes skrå retning. Den kalles på norsk for 'den skrå ytre bukmuskelen'.

Faktaboks

Uttale

obl'ikus

Etymologi

latin: obliquus, 'skrå'

Også kjent som

den skrå ytre bukmuskelen

Fibrene går i prinsippet ovenfra/nedover/fremover, fra nedre del av brystkassen og hoftekammen samt lyskebåndet og til rectusskjeden, som den danner fremsiden på. Muskelen utgår fra utsiden av de åtte nederste ribbeina, som regel i form av muskeltagger som her fletter seg sammen med musculus serratus anterior.

Foran går musklene over i en bred aponevrose. Like over crista iliaca er muskelen særlig kraftig, og danner medialt en rett vinkel med aponevrosen – det såkalte «muskelhjørnet» som ofte kan sees på magre, muskelsterke personer. Både muskelfibrene og senedragene i aponevrosen representerer sammenhengende kraftlinjer som fra hver side krysser over midtlinjen (linea alba) og gjør at muskelens fibre danner et «bur» foran på bukveggen som bidrar til å opprettholde buktrykket (det intraabdominale trykket).

Den nedre randen av aponevrosen forbinder seg med lårfascien (fascia lata) og forsterker dermed lyskebåndet (ligamentum inguinale). En spalte nederst i aponevrosen representerer lyskekanalens ytre åpning (anulus inguinalis superficialis).

Ved ensidig kontraksjon dreier muskelen kroppen over mot motsatt side. Ved tosidig kontraksjon bøyer den kroppen fremover. Den er en del av bukpressen og er også en viktig ekspirasjonsmuskel.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus intercostalis (T5–T12)
  • Utspring: Utsiden av 5.–12. ribbein
  • Feste: linea alba, crista iliaca, ligamentum inguinale

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg