Bukmusklene er de flate musklene som danner veggen i bukhulen (abdomen) foran og på hver side.

Faktaboks

Også kjent som

abdominalmusklene

Bukmusklene består av de tre skrå bukmusklene på sidene, og den rette bukmuskelen som ligger foran. Den sistnevnte gir opphav til den såkalte «sixpacken» som man kan se gjennom huden hos enkelte.

De skrå bukmusklene

På hver side har vi tre brede muskler som ligger lagvis over hverandre (regnet utenfra og innover):

Deres muskelfibre har forskjellig retning: den ytre skrå bukmuskelen ovenfra og ned fremover, den indre skrå bukmuskelen motsatt og bukens tverrmuskel i prinsippet horisontalt/på tvers. De får dermed litt forskjellig funksjon. Felles for dem alle – siden muskelfibrene krysser hverandre – er at de kan motstå og opprettholde trykket inni bukhulen («bukpressen»). Dette trykket er viktig ved tømming av blære og tarm, ved fødsler, med mer. Disse musklene bidrar også til overkroppens bevegelser sammen med deler av ryggmuskulaturen.

Bak springer bukmusklene ut fra brystkassen, fra bindevevet rundt ryggmusklene og fra bekkenet. Foran forener de seg i en bred seneplate som deler seg i to. Over navlenivå omslutter den rette bukmuskelen (musculus rectus abdominis) den såkalte rectusskjeden, både på forsiden og på baksiden. Et stykke under navlenivå går den bare på forsiden. I midtlinjen krysser senefibrene hverandre og flettes sammen til en senestripe, kalt «den hvite linje» (linea alba).

Bukmusklene på siden er nederst festet til lyskebåndet (ligamentum inguinale). Over dette båndet danner musklene en kanal, lyskekanalen (canalis inguinalis), som går på skrå bakfra-fremover. Gjennom den går hos mannen sædstrengen (funiculus spermaticus), hos kvinnen det runde livmorbåndet (ligamentum teres uteri). Dersom kanalen er for vid, eller bindevevet rundt den for svakt, kan bukinnhold presses ut (lyskebrokk).

Den rette bukmuskelen

Foran går den rette bukmuskelen (musculus rectus abdominis) på hver side av linea alba fra nedre del av brystbenet og ribbena til underlivsbena i bekkenet. Den har tre til fem tverrgående senestriper (intersectiones tendineae), slik at de enkelte muskelbukene kan avtegne seg gjennom huden hos noen mennesker («sixpack»). Én slik sene ligger alltid i navlehøyde, mens to ligger over. Den rette bukmuskelen er en viktig faktor ved forsert ekspirasjon (hoste).

Innervasjon

Alle bukmusklene er innervert av femte til tolvte mellomribbenerve samt første og andre lumbalnerve.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg