bukmusklene

Bukmusklene, de flate musklene som danner veggen i bukhulen (abdomen) foran og på hver side. De kalles også abdominalmuskler. På hver side har vi tre brede muskler som ligger lagvis over hverandre: den ytre skrå bukmuskelen (musculus abdominis externus), den indre skrå bukmuskelen (musculus abdominis internus) og bukens tverrmuskel (musculus transversus abdominis), regnet utenfra og innover. Deres muskelfibre har forskjellig retning, og de får dermed litt forskjellig funksjon. Felles for dem alle er at de opprettholder det intraabdominale trykket ("bukpressen", som er en viktig faktor ved tømming av blære og tarm, ved fødsler etc.), og bidrar til overkroppens bevegelser. Baktil springer de ut fra brystkassen, fra bindevev rundt ryggmusklene og fra bekkenet. Fortil forener de seg i en bred seneplate som deler seg i to, og som over navlenivå omslutter den rette bukmuskelen (musculus rectus abdominis), både på forsiden og på baksiden, den såkalte "rectusskjeden", mens den et stykke under navlenivå bare går på forsiden. I midtlinjen krysser senefibrene hverandre og flettes sammen til en senestripe, kalt "den hvite linje" (linea alba).

Faktaboks

Også kjent som

abdominalmusklene

Foran går den rette bukmuskelen på hver side av linea alba fra nedre del av brystbenet og ribbena til underlivsbena i bekkenet. Den har 3-5 tverrgående senestriper (intersectiones tendineae), slik at de enkelte muskelbukene kan avtegne seg gjennom huden hos noen mennesker ("sixpack"). En slik sene ligger alltid i navlehøyde, mens to ligger over. Den rette bukmuskelen er en viktig faktor ved forsert ekspirasjon (hoste). Alle bukmusklene er forsynt av 5.-12. intercostalnerve og 1. lumbalnerve.

Bukmusklene på siden er nederst festet til lyskebåndet (ligamentum inguinale). Over dette båndet danner musklene en kanal, lyskekanalen (canalis inguinalis), som går på skrå bakfra-fremover. Gjennom den går hos mannen sædstrengen (funiculus spermaticus), hos kvinnen det runde livmorbåndet (ligamentum teres uteri). Dersom kanalen er for vid, eller bindevevet rundt den for svakt, kan bukinnhold presses ut (lyskebrokk).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg