rectusskjeden

Rectusskjeden er en dobbel, vertikal 'lomme' i bukmuskulaturens seneplate (aponeurose) som støtte for den rette bukmuskelen (musculus rectus abdominis). Den går fortil på hver side av kroppens midtlinje, i prinsippet fra ribbensbuene og til bekkenets fremre del.

Faktaboks

Også kjent som

latin vagina musculi recti abdominis

Seneplaten dannes ved en sammensmelting av aponeurosene fra alle de tre muskellagene på siden av bukveggen, mest fra musculus obliquus externus, og deles i en høyre og en venstre del ved en langsgående bindevevsstreng (linea alba). Over navlen (umbilicus) omsluttes den rette bukmuskelen fullstendig av rectusskjeden, både på for- og baksiden. I navlehøyde får det innerste laget en bueformet avslutning (linea arcuata), slik at rectusmuskelen under navlen bare dekkes fortil av rectusskjeden – baktil av en bindevevshinne (fascia transversalis) og bukhinnen (peritoneum).

Spesielt under svangerskap kan det forekomme at rectusskjeden gir etter i linea alba, slik at de to rectusmusklene glir fra hverandre. Da kan bukinnhold presses mot åpningen, og ved økt muskelbruk (løft, press) gi en tydelig langsgående forhøyning (såkalt rectusdiastase). Tilstanden normaliseres vanligvis av seg selv etter endt svangerskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg