rectusskjeden

Horisontalsnitt av fremre bukvegg over navlen. Vi ser hvordan aponeurosene fra de tre sidemusklene deler seg og omgir rectusmuskelen. Under navlen går de alle foran muskelen, slik at baksiden bare dekkes av fascia transversalis og peritoneum.

Artikkelstart

Rectusskjeden er en dobbel, vertikal 'lomme' i bukmuskulaturens seneplate (aponeurose) som omgir og støtter den rette bukmuskelen (musculus rectus abdominis).

Faktaboks

Også kjent som

latin: vagina musculi recti abdominis

rektusskjeden

Rectusskjeden går fortil på hver side av kroppens midtlinje, i prinsippet fra ribbensbuene og til bekkenets fremre del. Seneplaten dannes ved en sammensmelting av aponeurosene (seneflatene) fra alle de tre muskellagene på siden av bukveggen (musculus obliquus externus, musculus obliquus internus og musculus transversus) og deles i en høyre og en venstre del som møtes i en langsgående bindevevsstreng (linea alba) i midtlinjen.

  • Over navlen dekkes rectusmuskelens forside av hele aponeurosen til musculus obliquus externus pluss fremre halvdel av aponeurosen til musculus obliquus internus ved at bindevevsfibrene flettes inn i hverandre. Baksiden dekkes av resten (bakre halvdel av aponeurosen til musculus obliquus internus og hele aponeurosen til musculus transversus). Det bakre 'bladet' når likevel bare ned til navlen hvor den danner en horisontal, bueformet avslutning (linea arcuata).
  • Under navlen legger den bakre aponeurose-delen seg foran muskelen, slik at fremsiden herfra og ned dekkes av aponeurosene fra alle de tre sidemusklene. Baksiden av rectusmuskelen dekkes da bare av en bindevevshinne (fascia transversalis) og bukhinnen (peritoneum).

I rectusskjeden ligger det også blodkar (arteria epigastrica superior & inferior) og nerver (nervus intercostalis).

Spesielt under svangerskap kan det forekomme at rectusskjeden gir etter i linea alba, slik at de to rectusmusklene glir fra hverandre. Da kan bukinnhold presses mot åpningen, og ved økt muskelbruk (løft, press) gi en tydelig langsgående forhøyning (såkalt rectusdiastase). Tilstanden normaliseres vanligvis av seg selv etter endt svangerskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg