Munnhule

Munnhule. Øverst: Munnhulen sett forfra; ganen er delvis fjernet. – Nederst: Nesestrupehulen sett fra baksiden.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus palatopharyngeus er vanligvis regnet som en av ganeseilets muskler, men er av noen ansett som en svelgmuskel. Den danner bakre ganebue (arcus palatopharyngeus), kledd med slimhinne.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus pal'atofar'yngeus

Etymologi

av latin: palatum, 'gane', og gresk: pharynx, 'svelg'

Muskelen utgår fra bakre del av ganeaponevrosen (aponevrosis palatina) samt fra hamulus pterygoideus – en liten utløper på kilebeinet (os sphenoidale) – og består av to muskelstrenger, adskilt av musculus levator veli palatini og musculus uvulae. Fibrene går bak ganemandelen (tonsilla palatina) og fester seg hovedsakelig på bakre kant av skjoldbrusken (cartilago thyreoidea). Noen fibre fester seg i sideveggen på svelget (pharynx), ofte krysset over til motsatt side.

Ved kontraksjon løfter muskelen svelget opp og frem, og innsnevrer det. Sammen med musculus palatoglossus bidrar den til innsnøringen av svelgåpningen (isthmus faucium), og sørger for 'porsjonering' av maten som slippes igjennom.

Anatomisk nøkkelinformasjon:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg