Muskelkrampe er muskelsammentrekninger som enten fører til en forkortelse av muskelen eller bevegelser i muskelgrupper. Muskelkramper er ubehagelige og ofte smertefulle. De aller fleste vil oppleve muskelkramper i løpet av livet. Fenomenet er nesten alltid av forbigående art.

Årsaker

Det finnes mange ulike årsaker til muskelkramper. Det vanligste er å få muskelkramper etter store fysiske anstrengelser eller langvarig fysisk belastning. I tillegg er muskelkramper vanlig under svangerskap av bakenforliggende årsaker vi ikke helt vet hvorfor. Dehydrering og økt svette kan gi muskelkramper, spesielt hos idrettsutøvere. Muskelkramper sees også hyppig ved lavt stoffskifte, ved nyre- og leversvikt og hos de som får dialyse. Det finnes også enkelte sykdommer i nervesystemet eller i musklene selv som gir muskelkramper som en av mange plager.

Behandling

Først og fremst er det viktig å behandle det som har utløst muskelkrampene slik som for lite væske, saltmangel ved mye svette eller den bakenforliggende sykdommen. Mekanismen som forårsaker muskelkrampene er ikke helt kjent og derfor finnes det få evidensbaserte behandlingsmåter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg